Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kommunen har gått upp i stabsläge

Tisdagens coronabesked från Region Blekinge tas på största allvar av kommunen. Flera skärpta restriktioner är att vänta, samtidigt som beslutet att åter stänga Holjebadet med dess gymanläggning har fattats. Kommunen har sedan onsdagen gått upp i stabsläge.
Olofström • Publicerad 11 november 2020
Kommunen väntas skärpa restriktionerna inom flera områden för att förhindra risken för ytterligare smittospridning.
Kommunen väntas skärpa restriktionerna inom flera områden för att förhindra risken för ytterligare smittospridning.Foto: Fredrik Lund

Med anledning av tisdagens skärpta regionala råd från Region Blekinge, för att motarbeta smittspridningen ställer kommunen in invigningen av det nya särskilda boendet Borggården.

Invigningen var tänkt att ske under onsdagen, men kommunen drog i handbromsen samma förmiddag.

Annons

Den ökade smittspridning i länet har dessutom medfört att kommunen sedan onsdagen gått upp i stabsläge för att ta fram en skärpt åtgärdsplan.

– Normalt hörs kommunstaben en gång per vecka, men efter Region Blekinges besked kommer kommunstaben hädanefter att träffas två gånger i veckan, säger Morgan Bengtsson (S).

Han flaggar för att kommunen kommer att vidta flera skärpta restriktioner, men med målsättning att ändå kunna fortsätta hålla ett öppet samhälle. Vilka åtgärder som planeras i detalj vill han inte säga, annat än att dessa kommer att meddelas senare i kommunens egna informationskanaler samt genom nya pressmeddelanden.

– Klart är däremot att Holjebadet och dess gym kommer att fortsätta hålla stängt, bekräftar Morgan Bengtsson. Vi ser även över äldreboenden och fritidsgårdar samt idrotts och kulturlivet för att förhindra folksamlingar.

Kommunalråd Morgan Bengtsson (S) menar att målsättningen ännu är att kunna ha ett öppet samhälle, men flaggar för flera hårdare restriktioner vid både äldreboenden, fritidsgårdar och övriga sammankomster som kan locka folksamlingar.
Kommunalråd Morgan Bengtsson (S) menar att målsättningen ännu är att kunna ha ett öppet samhälle, men flaggar för flera hårdare restriktioner vid både äldreboenden, fritidsgårdar och övriga sammankomster som kan locka folksamlingar.Foto: Fredrik Lund

De exakta detaljerna för de olika lösningarna är i flera fall ännu inte på plats, utan en uppgift för varje berörd nämnd att ta fram.

Badhuset med gym är den enda verksamhet som kommer att stängas helt.

– Däremot kommer skolsim att fortsätta att arrangeras där, tillägger Morgan Bengtsson. Den ser vi idag ingen anledning att sluta med, men badhuset stänger för övriga allmänheten.

I övrigt väntas kommunen arbeta med andra verktyg som ytterligare begränsningar av besöksantal samt öppettider.

Klart är också att beslutet att inte återaktivera krisledningsnämnden står fast.

– Kommunstaben utgörs av kommunchef och förvaltningschefer, där varje förvaltning ansvarar för att se över sina egna åtgärder, säger Morgan Bengtsson. Vi har därför inga planer på att återaktivera krisledningsnämnden.

Annons

Han betonar att kommunen, från mars månad till nu, ännu endast haft 48 konstaterade fall av coronasmittade personer.

– Men givetvis tar vi informationen om den drastiskt tilltagande smittovågen i länet med oro, betonar han. Olofströms kommun har ju dagligen ungefär 3 000 inpendlare till kommunen och här har alla företag ett stort ansvar att göra vad de kan för att förhindra risken för smittospridning. Nu kan många företag i industrisektorn förstås inte erbjuda sina anställda att jobba från hemmet, men i den mån det är möjligt bör företag erbjuda en sådan lösning.

Fredrik LundSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons