Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

De bjuder in till sovelfrosseri i Kyrkhult

Nu får Kyrkhultsborna en egen matfestival.Danska arrangörer hoppas på återkommande event.
KYRKHULT • Publicerad 21 april 2015
Gastronomen Elin Carleke och sommelieren Heinz Irming arrangerar en matfestival på Tulseboda Brunn i Kyrkhult i början av augusti. – Det blir en heldag fylld med närproducerade kulinariska upplevelser för alla åldrar och smaker, säger Elin. Foto: Lena Ehring
Gastronomen Elin Carleke och sommelieren Heinz Irming arrangerar en matfestival på Tulseboda Brunn i Kyrkhult i början av augusti. – Det blir en heldag fylld med närproducerade kulinariska upplevelser för alla åldrar och smaker, säger Elin. Foto: Lena Ehring

För första gången i modern tid anordnas i augusti en matfestival i Kyrkhult. Initiativtagare till arrangemanget är den danske sommelieren och lokale sommargästen Heinz Irming tillsammans med den ortsättade gastronomen Elin Carleke.

– Tanken på att på något sätt värna om och lyfta fram lokala matproducenter och produkter har jag haft med mig i min vardag hemma i Köpenhamn under många år. Men så där riktigt intensiv blev den först efter att jag skaffade mig en sommarstuga här i Kyrkhultstrakten för fyra år sedan och så sakteliga började upptäcka allt vad bygden här har att bjuda på i det hänseendet, säger Heinz och fortsätter.

Annons

– Och så i höstas bestämde jag mig helt enkelt för att försöka förverkliga den här idén som gått och gnagt i bakhuvudet så länge. Jag sökte lite efter en samarbetspartner som kan bygden, fann Elin, skickade henne ett mejl och berättade om mina idéer, fick napp, och nu är vi i inte långt borta.

Matfestivalen som de har döpt till Sovel, efter det gamla uttrycket för sparsamt bruk av pålägg och diverse tillbehör till måltiden, har de förlagt till Tulseboda Brunn den 8 augusti. Och i dagsläget är redan närmare 20 utställare bokade.

– Vi kommer inte att ha några livsmedelsjättar på plats utan syftet med Sovel är att lyfta fram närproducerade och ekologiska produkter från mindre aktörer från Kyrkhult med omnejd. Helt enkelt personer som skapar mat med kärlek och omsorg och gärna på gammeldags vis, förklarar Elin.

Stort fokus kommer också att läggas på festivalens unga besökare.

– I dag finns det tyvärr väldigt många barn som inte riktigt vet vad maten de äter kommer ifrån. Det vill vi försöka ändra på genom att fylla dagen med olika lekfulla aktiviteter där både unga och lite äldre ges möjlighet att exempelvis se och känna på olika produkter och på olika sätt försöka koppla ihop dem med sitt ursprung, säger Heinz.

Som helhet menar Elin och Heinz att det kommer att bli en heldag fylld med smakupplevelser för alla oavsett ålder och personlig smak. Och förhoppningsvis en återkommande sådan.

– Vi arrangerar inte matfestivalen för vår skull utan för bygden. För alla som verkar här och för alla som värnar om närproducerat och är nyfikna på nya smakupplevelser. Och vi hoppas naturligtvis på mängder av mätta och nöjda besökare så att vi får anledning att göra Sovel till ett årligen återkommande inslag här i Kyrkhult, säger Elin.

Johan Lenell

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons