Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bildning i centrum under kulturfrossa

Årets tema för Nässelfrossa är bildningens vägar. Det blir både musik, konst, mat och ett föredrag av Gudrun Schyman.
Olofström • Publicerad 11 juni 2019
Den 24 till 28 juni kan barn och vuxna lära sig att lösa Rubiks kub.
Den 24 till 28 juni kan barn och vuxna lära sig att lösa Rubiks kub.Foto: Gunnel Persson

Den 23 till 30 juni är det dags för kulturveckan Nässelfrossa igen som startade år 2008. Den innehåller uppemot 150 evenemang under åtta dagar. I år har den temat bildningens vägar.

– Det föll sig naturligt när vi diskuterade vad vi har haft för teman innan, säger Rolf Persson, ordförande i föreningen Nässelfrossa som samordnar veckan.

Annons

Temat är tydligt i flera av programpunkterna. Redan under invigningen pratar folkbildaren och författaren Stewe Claeson om bildning på Jämshögs folkhögskola. Han har varit lärare och rektor på flera olika skolor, skrivit ett tjugotal böcker och tilldelats bland annat Selma Lagerlöfs litteraturpris.

Den 23 juni pratar sedan Gudrun Schyman, före detta partiledare för Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet, om bildningens och folkbildningens roll för ett aktivt medborgarskap. Föredraget hålls på Tulseboda brunn.

Ett återkommande arrangemang under kulturveckan är cirkusskolan som arrangeras den 24 till 29 juni. Då får barn och ungdomar mellan 6 och 18 år lära sig allt från att jonglera till lindans och trapets på Tulseboda brunn. Den 24, 26 och 28 juni kan sedan vuxna och barn från tio år lära sig att lösa en Rubiks kub på Tulseboda brunn. Under tre träffar lär Måns Areskoug dig steg för steg. Ta med en egen kub eller boka en med din biljett.

Det blir även musik på Tulseboda brunn den 24 juni. Då kommer folkmusikerna Erika Lindgren Liljenstolpe på fiol och Cecilia Österholm på nyckelharpa. De spelar både äldre traditionell folkmusik och egna låtar.

Mat berörs också under veckan. Nässlor står så klart på programmet. Elisabet Knutsson berättar om nässlan som mat och hälsoväxt den 25 och 29 juni på Pensionat Strömbacken i Östafors. Den 27 juni berättar dessutom Ragnhild Bolin, lärare vid restauranghögskolan i Grythyttan, om ny matlagning med gamla råvaror. Det gör hon i Fornebodastugan i Kyrkhult.

Till de olika programpunkterna krävs en biljett. Förra året hade 1 000 personer anmält sig inom 20 minuter efter att biljetterna släpptes.

– Det är en upplevelse. Vi vill att besökarna ska säga att det här vill vi tillbaka till igen och det har vi hört många säga. Vi har besökare utifrån som tar en vecka semester för at uppleva allt, säger Rolf Persson.

Stina PetterssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons