Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Jämställd ledning utlovas i Bryssel

Tilltänkta nya EU-basen Ursula von der Leyen lovar jobba för nollutsläpp år 2050 och tänker inte vika sig om brexitavtalets nödlösning.
Och hon vill att alla medlemsländer ger henne både en man och en kvinna att välja mellan till nästa kommission.
EU • Publicerad 10 juli 2019
Tyska Ursula von der Leyen är tilltänkt som ny ordförande i EU-kommissionen. Arkivbild.
Tyska Ursula von der Leyen är tilltänkt som ny ordförande i EU-kommissionen. Arkivbild.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Bryssel-födda von der Leyen försöker tillfredsställa så många som möjligt i sin strävan att få stöd av en majoritet när EU-parlamentet nästa vecka väntas rösta om hon ska godkännas som ny ordförande i EU-kommissionen.

På onsdagen kampanjade hon brett och vitt inne i parlamentet. Hon träffade såväl den socialdemokratiska partigruppen S&D som liberala RE och senare också miljöpartistiska De gröna/EFA. Redan i tisdags mötte hon dessutom EU-skeptiskt konservativa ECR, där bland andra Sverigedemokraterna ingår.

Klimat och brexit

Annons

På sina möten betonade von der Leyen rättsstatsprinciperna som grundläggande i EU, sade sig gilla kollektivavtal, vill hålla dörren öppen för nya medlemsstater på västra Balkan och lovade jobba för ett klimatneutralt EU till 2050.

Och hon tänker inte lätta på den så kallade "nödlösningen" om Nordirland i brexitavtalet med Storbritannien.

– Att ha nödlösningen kvar i brexituppgörelsen är avgörande, viktigt och måste försvaras, sade von der Leyen till de liberala ledamöterna i RE.

Jämställt?

Till RE förklarade hon dessutom att hon vill ha en jämställd kommission när – och om – hon tillträder i höst.

– Jag kommer att be alla stats- och regeringschefer att nominera en man och en kvinna, sade tyskan i Bryssel.

EU-kommissionen har annars överlag varit kraftigt mansdominerad genom åren. Sverige har dock tillhört undantagen, genom att enbart ha representerats av kvinnliga kommissionärer sedan EU-inträdet 1995 – en svit som nu kan komma att brytas.

Oklart i S

Trots alla löften är det ännu inte givet att kristdemokraten von der Leyen får stöd från EU-parlamentet.

Socialdemokraterna är tydligt skeptiska, inte minst i von der Leyens hemland Tyskland. Hur den samlade partigruppen S&D kommer att rösta tänker man dock besluta om först nästa vecka.

– Vi har ställt vissa särskilda krav. Vi väntar nu på att höra hennes svar, sade S&D:s gruppledare Iratxe García Pérez efter von der Leyens framträdande i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons