Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

VM-debutanten nosar på en plats i startelvan

Ingen, allra minst hon själv, tänkte på fotbollslandslaget för några månader sedan.
Nu knackar Madelen Janogy på dörren till en plats i Sveriges startelva i VM-premiären mot Chile.
Fotboll • Publicerad 6 juni 2019
Mästerskapsdebutanten Madelen Janogy intervjuas efter fotbollslandslagets träning i Guichen strax utanför Rennes inför VM. Sveriges första match spelas mot Chile på tisdag.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Svaren kommer på västgötska, i korta meningar. På så sätt är Madelen Janogy från Falköping en ganska typisk mästerskapsdebutant. Inte för att alla VM-färskingar kommer från just Västergötland, men sättet på vilket de många samlade journalisterna tvingas lirka orden ur 23-åringen känns som en vanlig syn när det gäller debutanter.

Janogy har ju ärligt talat inte haft tid att bli bekväm vare sig i intervjusituationer eller i landslagströjan.

Annons

– Jag tänkte inte heller på landslaget i januari, det har gått väldigt fort för mig. Men det är jättekul att man har fått chansen och att man får förtroende, säger Madelen Janogy efter Sveriges träning i Guichen, strax utanför VM-premiärorten Rennes.

Avgjorde VM-genrepet

Anfallaren som sköt SM-guldet till Piteå i höstas – Janogy gjorde två mål i säsongens sista match – har gjort en vindsnabb blågul karriär: i januari gjorde hon A-landslagsdebut mot Sydafrika, i maj togs hon ut i VM-truppen och i fredags avgjorde hon VM-genrepet mot Sydafrika med matchens enda mål, hennes första i landslaget.

– Det var jätteskönt. Det är alltid skönt att göra första målet, så att man kan släppa det. För min del betydde det jättemycket.

Plötsligt har hon inte bara tagit sig in i det svenska laget. Efter det fina inhoppet mot Sydkorea och ett par vassa träningar i Frankrike den här veckan, känns hon aktuell för startelvan mot Chile på tisdag.

– Det skulle vara otroligt stort. Det är ett mål som man har, man vill ju starta alla matcher.

– Men så tror jag att alla som är här känner. Man ser sig själv som en startspelare, för vad som helst kan hända, så det handlar om att förbereda sig. Om jag får chansen så är jag redo.

Inte bara se och lära

Anna Anvegård är i en liknande situation. Växjöanfallaren hade ett kanonår i fjol när hon gjorde 14 mål under sin första allsvenska säsong. I år har det gått trögare med målskyttet, och hon får antagligen ställa in sig på att inleda VM som avbytare.

Samtidigt skriver hon under på det som Janogy säger om förberedelserna inför match, något som Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson har försökt etsa in i laget.

– Peter har varit väldigt tydlig med att alla ska se sig som startspelare, och förbereda sig precis som att man ska starta. För även om man inte är startspelare nu så kan mycket hända, att någon blir sjuk eller att man själv gör det jättebra på träningarna. Man vet ju aldrig, säger Anna Anvegård.

Anvegård och Janogy är två av åtta mästerskapsdebutanter i den svenska truppen.

– Det är en häftig upplevelse, det är mycket nytt. De som har varit med tidigare är kanske lite mer vana hur det fungerar. Men man är ju inte bara här för att se och lära, man vill bidra så mycket man kan till truppen, säger Anvegård.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons