1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Trump far ut hårt mot Romney

USA:s utrikesminister Mike Pompeo hävdar att medarbetare på utrikesdepartementet trakasseras av kongressledamöter som driver på för att dra i gång en riksrättsprocess mot president Donald Trump.
Huvudpersonen själv – Trump – fördömer i sin tur sin partikollega Mitt Romney i mycket grova ordalag.
USA • Publicerad 5 oktober 2019
Donald Trump och Mitt Romney inför Trumps tillträde som USA:s president. Den tidigare presidentkandidaten Romney har ofta varit öppet kritisk mot sin partikollega Trump Bilden är från november 2016.
Donald Trump och Mitt Romney inför Trumps tillträde som USA:s president. Den tidigare presidentkandidaten Romney har ofta varit öppet kritisk mot sin partikollega Trump Bilden är från november 2016.Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

Den republikanske senatorn Romney är "ett pompöst arsle", skriver Trump på dagen efter att Romney skarpt kritiserat presidentens uttalande om att Kina borde utreda sonen till Trumps potentiella rival nästa års presidentval, förre vicepresidenten Joe Biden.

Trumps utspel om att inte bara Ukraina, utan också Kina, borde utreda Joe Biden och han son, kom i torsdags.

"Mitt Romney har aldrig vetat hur man vinner. Han är ett pompöst arsle som har bekämpat mig från början", skriver USA:s president med syftning på att Romney var Republikanernas presidentkandidat 2012 och förlorade mot Demokraternas Barack Obama.

Tidigare hade demokratiska utskottsordförande krävt att Vita huset lämnar ut dokument till dem för att användas i den process som dragits i gång och som Demokraterna vill leder till att Donald Trump ställs inför riksrätt.

"Vi beklagar djupt att president Trump har satt oss – och nationen – i detta läge, men hans handlingar ger oss inget annat val än att utfärda denna order", skriver demokraterna Elijah Cummings, Adam Schiff och Eliot Engel i sin begäran om dokumenten.

Hårt tryck på UD

Dokumenten ska ha överlämnats senast den 18 oktober.

Utrikesdepartementet har redan givit ett första svar till kongressen, enligt utrikesminister Mike Pompeo.

– Utrikesdepartementet skickade ett brev i går kväll till kongressen med vårt första svar på begäran om dokument. Vi kommer självklart att göra allt vi är skyldiga till enligt lagen, sade han på lördagen i samband med att han besökte Grekland.

Pompeo hävdade också att medarbetare på utrikesdepartementet trakasserats av kongressens utredare som tryckt på hårt för att få loss dokument till utredningen.

Tidigare har vicepresident Mike Pence beordrats att lämna över handlingar med anledning av hans eventuella kännedom om Trumps omstridda samtal till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som har lett till att processen mot en riksrätt dragits i gång.

Ny visselblåsare?

Dessutom vill utskotten veta mer om Pences eget möte med Zelenskyj den 1 september samt få information kring samtal som Pence kan ha haft med Trump och amerikanska diplomater om Ukraina och om att skaffa information som skulle kunna vara negativ för rivalen Joe Biden.

Nya uppgifter kring händelsen kan även komma från en möjlig andra visselblåsare som har mer direkt information än den första, rapporterar .

Den personen har redan intervjuats av Michael Atkinson, tillsynschef för underrättelsetjänsterna, som arbetar för att få den första personens uppgifter bekräftade.

Sms-konversationer

Sms-konversationer mellan amerikanska diplomater har offentliggjorts, och verkar peka på att demokraternas anklagelser om att Trump sökt utländsk hjälp inför valet 2020 stämmer.

Bland annat har Bill Taylor vid USA:s ambassad i Kiev sms:at till EU-ambassadör Gordon Sondland:

”Jag tycker att det är vansinne att hålla tillbaka säkerhetspolitiskt stöd för att få hjälp med en politisk kampanj.”

Sondland ska sedan ha svarat ”Bill, du har fel om presidentens intentioner, han har varit tydlig med att det inte handlar om tjänster och gentjänster”.

Trumps telefonsamtal med Zelenskyj, i vilket han uppmanade sin motpart att utreda Joe Biden, och sonen Hunter Bidens affärer i Ukraina, har lett till att riksrättsprocessen inletts.

Vid samtalet hade USA hållit inne motsvarande 2,4 miljarder kronor i militärt stöd till Ukraina. Pengarna betalades senare ut.

Trump har beskrivit utredningen som en "statskupp".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.