Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

USA stramar åt möjligheter att söka asyl

I morgon inför Vita huset nya strängare regler för migranter som tar sig in i USA från Mexiko. Reglerna innebär att de flesta berövas rätten att söka asyl.
USA • Publicerad 15 juli 2019
En amerikansk tulltjänsteman tar upp en asylansökan vid gränsen mellan Laredo, i delstaten Texas, och Mexiko. Arkivbild.
En amerikansk tulltjänsteman tar upp en asylansökan vid gränsen mellan Laredo, i delstaten Texas, och Mexiko. Arkivbild.Foto: Salvador Gonzalez/AP/TT

"USA är ett generöst land men är nu fulkomligt överhopat av det tryck som är kopplat till att omhänderta och processa hundratusentals utlänningar längs den södra gränsen", motiverar justitieminister William Barr de nya reglerna i ett uttalande.

Den långtgående förändringen av asylreglerna aviserades bara en dag innan den enligt planerna ska träda i kraft.

"Minska dragningskraften"

Annons

Reglerna innebär att den som anger våld i hemlandet som asylskäl inte får sin ansökan prövad om personen inte sökt asyl i något av länderna hen korsat på vägen till USA. Något som väntas innebära att merparten av alla migranter inte kommer att kvalificera sig för en asylprövning.

"Den här regeln kommer att leda till minskad asylshopping från ekonomiska migranter som vill utnyttja vårt asylsystem för att ta sig in i USA", säger Barr i uttalandet.

Personer som kan visa att de flyr tortyr eller förföljelse kommer fortsatt att ha möjlighet att söka asyl.

Enligt Kevin McAleenan, USA:s tillförordnade minister för inrikes säkerhet, handlar det om en interimsregel.

– Tills kongressen kan agera kommer den här interimistiska regeln att minska attraktionskraften av illegal invandring till USA.

Protest från Mexiko

Mexikos regering har reagerat kraftigt på beskedet.

Utrikesministern Marcelo Ebrard menar att USA försöker göra landet till en dumpningsplats för avvisade asylsökande, men tillägger också att Mexiko kommer att agera "i enlighet med internationell lag" och inte deportera migranter som riskerar tortyr eller förföljelse.

– Mexiko vänder sig mot åtgärder som begränsar asylrätten för de som fruktar för sina liv i sina hemländer, säger Ebrard.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons