Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Venezuelas inflation under en miljon procent

Ekonomi • Publicerad 11 juni 2019
En flykting säljer hantverk tillverkat av bolivarsedlar i Colombia. Venezuelas valuta faller på grund av krisen i landet så snabbt att den är i stort sett värdelös. Arkivbild.
En flykting säljer hantverk tillverkat av bolivarsedlar i Colombia. Venezuelas valuta faller på grund av krisen i landet så snabbt att den är i stort sett värdelös. Arkivbild.Foto: Fernando Vergara/AP/TT

Venezuelas inflation, beräknad på rullande helårsbasis, sjönk under maj till under 1 miljon procent för första gången sedan förra året. Motsvarande siffra för april var 1,3 miljoner procent. Detta enligt uppgifter från landets oppositionskontrollerade parlament.

Nedgången är enligt parlamentet ett resultat av centralbankens ansträngningar att minska mängden bolivar, landets krisdrabbade valuta, i cirkulation. Men i krisens Venezuela, där det politiska landskapet präglas av kraftig polarisering, är även inflationsnivåerna föremål för konflikt.

Enligt centralbanken uppgick inflationen under de senaste tolv månaderna till drygt 130 000 procent. Parlamentets siffror – som alltså är omkring 10 gånger högre – ligger dock i linje med beräkningar från Internationella valutafonden (IMF).

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons