Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Venedig ska återskapa första operascenen

Opera • Publicerad 14 juni 2019
I Venedig vill man återuppbygga den första publika operascenen: Teatro San Cassiano från 1637. Arkivbild.Foto: Jörgen Ulvsgärd/TT

Teatro San Cassiano, den första publika operascenen i världen, ska återuppbyggas. Det är i alla fall målet för en konferens som i veckan inleds i Venedig, rapporterar .

– Venedig är den plats där den publika operan föddes. Det var ont om utrymme i den trånga staden och därför var operahusen små och intima, säger musikforskaren Paul Atkin till Kulturnytt.

Annons

Han har i flera år drivit ett projekt att återskapa en barockopera som den såg ut på 1600-talet. Inspirationen kommer från den återskapade Shakespeare-teatern The Globe i London och projektet är tänkt att drivas helt kommersiellt – utan hjälp från skattepengar.

Operahuset Teatro San Cassiano öppnades i Venedig 1637 och den sista föreställningen sattes upp 1807.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons