Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vattentåget har rullat in i törstigt Chennai

50 tågvagnar lastade med 55 000 liter vatten vardera rullade på fredagen in i mångmiljonstaden Chennai. Men för Indiens sjätte största stad – som brottas med svår vattenbrist – är vätsketillskottet bara en droppe i havet.
Indien • Publicerad 13 juli 2019
Ett tåg kommer lastat med 2,5 miljoner liter vatten.
Ett tåg kommer lastat med 2,5 miljoner liter vatten.Foto: R Parthibhan/AP/TT

Fyra år av låg nederbörd har tillsammans med ohållbar exploatering fått vattenreservoarerna i niomiljonersstaden Chennai (tidigare Madras) att sina. Och tvingat politikerna till okonventionella åtgärder för att få bukt med bristen.

Edappadi K Palaniswami, chefsminister i delstaten Tamil Nadu där Chennai är huvudstad, vill enligt importera tio miljoner liter vatten per dag via järnvägstransporter. Och under fredagen rullade den första av en serie spårburna törstsläckare in på tågstationen Villivakkam.

Annons

Tågets 50 vagnar var lastade med runt 55 000 liter vatten vardera, totalt drygt 2,5 miljoner liter, ungefär motsvarande mängden som ryms i en olympisk simbassäng. Men i vattenkrisens Chennai är det bildligt talat en droppe i havet.

Times of India uppger att stadens myndigheter för tillfället har kapacitet att leverera 525 miljoner liter per dag, 200 miljoner liter mindre än vad som behövs för att täcka befolkningens behov.

Rättad: I en tidigare version angavs i brödtexten fel antal tågvagnar.

Ivar Andersen/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons