Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Var för oaktsam – fälls för nya våldtäktsbrottet

Mannen kunde ha frågat eller väntat på en reaktion från kvinnans sida, innan han inledde samlaget. Men han gjorde inte tillräckligt för att ta reda på om hon deltog frivilligt.
Nu döms han för oaktsam våldtäkt av Högsta domstolen, när den kommer med sin första dom enligt samtyckeslagen.
Brott • Publicerad 11 juli 2019
Högsta domstolen har kommit med sin första dom i ett mål där samtyckeslagen prövas.
Högsta domstolen har kommit med sin första dom i ett mål där samtyckeslagen prövas.Foto: Magnus Andersson/TT

– Domstolen skriver i den här domen att en person som mot sin vilja utsätts för ett sexuellt närmande har inget ansvar för att uttryckligen säga nej, eller på något annat sätt uttrycka sin motvilja. Det är en utgångspunkt för den här regleringen: man ska välja att delta frivilligt, man ska inte behöva motsätta sig ofrivilliga närmanden, säger Högsta domstolens justitieråd Agneta Bäcklund.

Domen är den första där HD prövar den nya sexualbrottslagstiftningen, som infördes för nästan precis ett år sedan. I den tillkom ett nytt brott, oaktsam våldtäkt, och det är också det som en 27-åring från Västerbotten nu fälls för.

Ville inte

Annons

Fallet rör honom och en kvinna som han haft kontakt med på sociala medier under en längre tid. När mannen ville sova över hos kvinnan sade hon ja, men gjorde klart att hon inte ville ha sex med honom.

Trots detta började mannen vid övernattningen att ta på kvinnan, och inledde sedan ett samlag med henne. Kvinnan har beskrivit hur hon blev helt stel när mannen började röra vid henne, men hennes passivitet var heller inget som fick mannen att försöka förvissa sig om att hon verkligen ville.

Både tingsrätt och hovrätt gjorde bedömningen att kvinnan inte deltagit frivilligt och att mannen haft uppsåt, och dömde mannen för våldtäkt.

Osäkerhet avgörande

Även HD anser det bevisat att frivillighet saknades från kvinnans sida, men gör en annan bedömning när det gäller mannens avsikter. Uppsåt saknas, enligt HD, däremot var han osäker på hur situationen skulle uppfattas.

– Den osäkerheten innebär att han varit grovt oaktsam när han utförde de sexuella handlingarna, och då döms han för oaktsam våldtäkt, säger Agneta Bäcklund.

– Han hade ju kunnat fråga, han hade kunnat avvakta en reaktion eller uttryck från hennes sida, eller något annat som gav honom besked om att hon valde att delta frivilligt, fortsätter hon.

Straffet blir två år och tre månaders fängelse, men då inkluderar det också påföljd för andra brott han dömts för; våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande. Straffvärdet för just den oaktsamma våldtäkten motsvarar enligt HD åtta månaders fängelse.

Kraven ändrade

Före lagändringen krävdes det hot, våld, tvång eller att gärningsmännen utnyttjat offrets särskilt utsatta situation (exempelvis att hen varit berusad, har sovit eller känt allvarlig rädsla) för att en handling skulle räknas som våldtäkt. I den nya lagtexten står att domstolarna särskilt ska beakta "om frivillighet har kommit till uttryck genom ord eller handling eller på annat sätt".

– I det här fallet var hon passiv under hela händelseförloppet så vitt framgått av utredningen, de var överens om att de skulle ligga tillsammans i en säng och de hade bara underkläder på sig. Det säger Högsta domstolen också, att det faktum att man är ense om att ligga tillsammans i underkläder i en säng innebär inte att man kan säga att man deltar frivilligt i sexuellt umgänge, säger Agneta Bäcklund om domen.

Mannen i det aktuella fallet nekar till brott och hävdar att han fått uppfattningen att hon ville ha sex. Han har också påpekat att han avbröt samlaget då han märkte att kvinnan inte ville fortsätta.

Erika Nekham/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons