Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hovrätten fastställer: Våldtäkt vid sexköp

Svea hovrätt delar tingsrättens bedömning att en 69-årig man gjorde sig skyldig till oaktsam våldtäkt när han köpte sex av en ung kvinna utsatt för människohandel.
Åklagaren anser att domen har ett starkt signalvärde, även om hovrätten sänker straffet till åtta månaders fängelse.
Brott • Publicerad 15 juli 2019
Svea hovrätt fastställer tingsrättens dom mot en man som köpte sex av en kvinna som var utsatt för människohandel Arkivbild.
Svea hovrätt fastställer tingsrättens dom mot en man som köpte sex av en kvinna som var utsatt för människohandel Arkivbild.Foto: JESSICA GOW / TT

Kvinnan som mannen köpte sex av kom till Sverige från Rumänien sommaren 2018. Hon fördes hit av två landsmän som av först Uppsala tingsrätt och nu Svea hovrätt döms för människohandel. Kvinnan såldes i Sverige till en lång rad män, som har dömts för köp av sexuella tjänster.

En av dessa män var 69-åringen, som köpte sex av henne vid två tillfällen. Efter den andra gången recenserade han kvinnan på en eskortsida, där det framgick att han misstänkte att hon var utsatt för människohandel.

Utsatt för människohandel

Annons

Tingsrätten ansåg att mannen varit grovt oaktsam i förhållande till att kvinnan var utsatt för människohandel, och därför inte kunde medverka frivilligt. Förutom två fall av köp av sexuell tjänst dömdes mannen därför också för ett fall av oaktsam våldtäkt. Hovrätten delar tingsrättens bedömning i skuldfrågan, men sänker straffet från ett år till åtta månader.

Åklagaren Anneli Tirud Wallin ville att mannen skulle dömas för uppsåtlig våldtäkt.

– Jag menar att han var likgiltig inför att hon inte deltog frivilligt. Han har insett att hon var ett offer för människohandel, men det har inte hindrat honom, säger hon.

Enligt 69-åringens advokat Anders Norman stämmer det inte.

– Min klient förnekar att han har vetat, eller ens kunnat misstänka, att kvinnan inte gjorde detta frivilligt, säger han.

Kan gå till HD

Norman kallar den nya lagstiftning som har tillämpats i målet för snårig och säger att det inte är uteslutet att hans klient försöker få sin sak prövad av Högsta domstolen.

Trots att hovrätten valde att fälla 69-åringen för oaktsam, snarare än uppsåtlig våldtäkt, är Anneli Tirud Wallin glad över domen.

– Det är viktigt att hovrätten slår fast att man kan dömas för oaktsam våldtäkt även om man själv inte utövar något våld eller några andra påtryckningar än att man betalar för sex, och de otillbörliga påtryckningarna kommer från andra personer, säger hon.

– Jag menar att den har ett starkt signalvärde, både till sexköpare och till de personer som vill rekrytera kvinnor för att komma till Sverige och sälja sex.

Carl Cato/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons