Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

USA till Turkiet: Sluta borra utanför Cypern

Cypern/Turkiet/USA • Publicerad 10 juli 2019
Turkiets 230 meter långa borrningsfartyg Yavuz korsar Marmarasjön på väg mot Medelhavet i slutet av juni.
Turkiets 230 meter långa borrningsfartyg Yavuz korsar Marmarasjön på väg mot Medelhavet i slutet av juni.Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

USA uppmanar Turkiet att upphöra med borrningarna utanför Cypern, dit Turkiet har skickat fartyg för att söka efter olja och gas.

Upptäckten av stora gasreserver under östra delarna av Medelhavet har skapat en jakt på tillgångarna i regionen, vilket orsakat en konflikt mellan Turkiet och Cypern.

Annons

"Det här provokativa steget ökar spänningarna i regionen. Vi uppmanar turkiska myndigheter att stoppa sin verksamhet, och uppmanar alla parter att agera återhållsamt och undvika åtgärder som ökar spänningarna i regionen", uppger USA:s utrikesdepartement i ett uttalande.

Även Egypten är kritiskt och menar att Turkiets tilltag ökar spänningarna i regionen, och EU kallar det för en oacceptabel upptrappning.

Turkiet har dock inga planer på att hörsamma omvärldens uppmaningar. Borrningen är "laglig och legitim", skriver turkiska UD i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons