Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

USA och Mexiko överens om migranter

Det blir inte några amerikanska tullar mot Mexiko från och med nästa vecka som planerat.
Efter tre dagars förhandling är länderna överrens om åtgärder för att minska antalet migranter som tar sig genom Mexiko mot USA.
USA/Mexiko • Publicerad 8 juni 2019
Det blir inga tullar mot Mexiko, enligt USA:s president Donald Trump.
Det blir inga tullar mot Mexiko, enligt USA:s president Donald Trump.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

I ett gemensamt uttalande säger länderna att Mexiko kommer att vidta åtgärder utan motstycke för att förhindra strömmen av migranter som färdas genom landet mot USA, inklusive att sätta in nationalgardet.

Vidare säger länderna att Mexiko speciellt ska arbeta med att stoppa människohandel och smuggling. USA kommer dessutom att skicka tillbaka migranter till Mexiko under tiden som deras ärenden utreds i USA.

Annons

Enligt uttalandet kommer länderna fortsätta samtalen för att presentera en mer omfattande, långsiktig lösning om 90 dagar.

"Rättvis balans"

Mexikos utrikesminister Marcelo Erbrard uppger att nationalgardet kommer att sättas in från och med måndag.

– Jag tycker att det är en rättvis balans, säger han.

Däremot har USA inte förmått Mexiko att acceptera status som säkert tredjeland, vilket skulle ha tvingat dem att permanent ta emot de flesta migranter som passerar landet från Centralamerika på väg till USA för att söka asyl.

Säkerhetshot

USA:s president Donald Trump har tidigare hotat med tullar på fem procent på alla varor från Mexiko från och med måndag.

På natten mot lördag svensk tid skriver i stället presidenten på att han är "glad över att informera er om att USA har kommit fram till ett undertecknat avtal med Mexiko. Tullarna som skulle ha trätt i kraft från USA mot Mexiko på måndag, är härmed uppskjutna på obestämd framtid".

"Mexiko har i sin tur gått med på att vidta hårda åtgärder för att begränsa antalet migranter genom Mexiko", fortsätter han.

Det var i förra veckan som president Trump hotade att införa tullarna – och att gradvis öka dem upp till som mest 25 procent – till dess att "problemet med olaglig invandring är löst". Trump har påstått att Mexiko varit passivt delaktigt i att tillåta massinvandring mot USA och att detta utgjort en kris och ett extraordinärt hot mot USA:s säkerhet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons