Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

USA:s arbetsmarknadsminister Acosta avgår

USA:s arbetsmarknadsminister Alex Acosta lämnar sin post. Avgången är kopplad till en sexbrottsskandal där miljardären Jeffrey Epstein anklagas för att ha utnyttjat minderåriga flickor sexuellt.
USA • Publicerad 12 juli 2019
USA:s president Donald Trump och Alex Acosta till höger, som meddelar att han avgår som arbetsmarknadsminister.
USA:s president Donald Trump och Alex Acosta till höger, som meddelar att han avgår som arbetsmarknadsminister.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

– Jag tog kontakt med presidenten i morse och sade till honom att jag ansåg att det rätta att göra var att kliva åt sidan, förklarade Alex Acosta vid en pressträff som han höll tillsammans med president Donald Trump utanför Vita huset på fredagen.

Trump själv beskrev på pressträffen Acosta som en "enorm begåvning" som gjort stora insatser som arbetsmarknadsminister.

Lindrigt straff

Annons

Acosta var åklagare i ett fall då Epstein var misstänkt för sexualbrott och de senaste dagarnas kritik mot Acosta rör en tidigare hemlig uppgörelse 2008 som gav Epstein ett förhållandevis milt straff. Hans förmodade offer var inte medvetna om uppgörelsen, som ledde till att Epstein dömdes för ett mindre allvarligt sexköpsbrott till 13 månaders fängelse, men med tillåtelse att lämna fångenskapen på dagarna för att arbeta.

En domare konstaterade tidigare i år att uppgörelsen stred mot lagen.

Acosta har försvarat uppgörelsen med att det hade varit en "chansning" att då 2008 driva fallet hårdare.

Riskerar långt fängelsestraff

Anledningen till att historien har aktualiserats nu är att nya åtal väcktes mot Jeffrey Epstein i måndags. Enligt åklagarsidan har Epstein begått övergrepp mot mer än tio minderåriga flickor i sina hem på Manhattan och i Palm Beach i Florida mellan 2002 och 2005. Några av dem ska ha varit så unga som 14 år. Om han döms riskerar Jeffrey Epstein upp till 45 års fängelse.

Donald Trump har utsett Acostas biträdande minister Patrick Pizzella till tillförordnad arbetsmarknadsminister.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons