Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tyska "identitärer" räknas som högerextrema

Tyskland • Publicerad 11 juli 2019
Anhängare till den identitära rörelsen demonstrerar i Berlin 2017. Arkivbild.
Anhängare till den identitära rörelsen demonstrerar i Berlin 2017. Arkivbild.Foto: Paul Zinken/AP/TT

Tysklands inrikes underrättelsetjänst Bundesamt für Verfassungsschutz (BFV) drar åt snaran kring den så kallade identitära rörelsen genom att nu klassa den som högerextrem, rapporterar .

Den identitära rörelsen (Identitäre Bewegung) är en främlingsfientlig grupp med omkring 600 medlemmar, inspirerad av franska Génération identitaire som har utlöpare även i andra europeiska länder. Sedan grundandet 2012 har rörelsen bland annat chartrat en båt i Medelhavet för att stoppa migranter på väg till Europa, och attackerat redaktioner och partilokaler runt om i Tyskland.

Etiketten högerextrem har juridisk betydelse i Tyskland, då grupper som anses vara högerextrema övervakas av underrättelsetjänsten och under vissa omständigheter kan förbjudas. Den tyska grundlagen från 1949 genomsyras av principen om en "stridbar demokrati", som ska kunna skydda sig mot hot mot "den frihetligt demokratiska grundordningen".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons