1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Civila sköts ihjäl av turkiskstödd milis

Minst nio civila rapporteras ha dödats av den turkiskstödda syriska milisallians som deltar i Turkiets offensiv mot kurder i nordöstra Syrien.
Milisen förnekar saken.
Videoklipp på sociala medier visar obeväpnade människor bli skjutna när de ligger på marken och tillfångatagna som misshandlas.
Syrien • Publicerad 12 oktober 2019
Rök stiger från den syriska staden Tall Abyad på fredagen.
Rök stiger från den syriska staden Tall Abyad på fredagen.Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

Antalet dödsoffer för den omfattande turkiska militäroffensiven stiger. Minst 28 civila har dödats i flygangrepp, granatbeskjutning och eldgivning sedan i onsdags. Det var då Turkiet inledde flygbombningar och sände in den turkstödda milisen Syriens nationella armé (SNA) i den syriska region som kontrolleras av den kurdiskledda SDF-milisen.

Tjocka rökpelare syns längs frontlinjen i närheten av den syriska staden Ras al-Ayn liksom från en rad andra städer längs gränsen. Enligt Turkiets förvarsdepartement har Ras al-Ayn intagits. Men det förnekas från kurdiskt håll, skriver nyhetsbyrån Reuters.

I och med de upptrappade striderna börjar bilder och videoklipp spridas på sociala medier. Filmer som sägs visa SNA begå övergrepp mot obeväpnade människor.

Minst nio civila har dödats av den turkiskstödda SNA-milisen, uppger det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien.

Kvinnlig politiker

"De nio civila avrättades söder om staden Tall Abyad", som SNA försöker inta i en kniptångsmanöver, skriver SOHR enligt nyhetsbyrån AFP.

SDF uppger att tre av de dödade var en kvinnlig politiker, hennes chaufför och hennes rådgivare.

En företrädare för SNA-milisen förnekar i ett röstmeddelande till Reuters att den har något med dödandet av civila att göra.

Omkring 50 soldater ur den kurdiskledda SDF-alliansen och över 70 från den turkiskstödda milisen har dödats sedan anfallet inleddes, enligt SOHR.

De flesta av offren kommer från området kring Tall Abyad.

Drygt 190 000 människor har lämnat sina hem till följd av striderna, enligt syrisk-kurdiska företrädare. FN uppskattar att omkring 100 000 människor flytt.

Inget "grönt ljus"

USA:s regering har under Turkiets offensiv intagit en ambivalent hållning. Offensiven inleddes några dagar efter det att ländernas presidenter hade pratat i telefon med varandra. USA drog efter telefonsamtalet tillbaka sina styrkor från området, vilket av många ansetts innebära en sorts godkännande av offensiven.

Det i sin tur har förnekats från amerikanskt håll.

– Ingen gav grönt ljus till den här turkiska insatsen, snarare tvärtom. Vi pressade hårt på alla nivåer för att turkarna inte skulle genomföra den här insatsen, säger försvarsminister Mark Esper, och tillägger att USA dagligen har bett Turkiet att avbryta militärinsatsen.

Tonen mellan USA och Turkiet har hårdnat ytterligare sedan artillerield, avfyrad från turkiska ställningar, slagit ned i närheten av amerikanska soldater i staden Kobane vid gränsen mot Turkiet.

– Explosionen inträffade inom några få hundra meter från en plats utanför säkerhetszonen och är ett område där turkarna vet att USA:s styrkor är närvarande", säger Brook DeWalt, kapten i den amerikanska flottan, och talesperson för försvarshögkvarteret Pentagon enligt Reuters.

Ingen amerikansk soldat kom till skada, enligt Pentagon som understryker att USA har rätten att försvara sig.

– USA kräver att Turkiet undviker ageranden som kan resultera i en omedelbar försvarsåtgärd, säger DeWalt.

Turkiets försvarsdepartement förnekar att den amerikanska basen var målet för attacken.

Filip Norman/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.