Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tunga expolitiker gripna i Algeriet

I april tvingade massprotester bort Algeriets åldrande president Abdelaziz Bouteflika. Nu har flera av hans närmaste allierade gripits misstänkta för korruption, men fortfarande har inget nytt val utlysts.
Algeriet • Publicerad 13 juni 2019
En demonstrant kräver demokrati under en demonstration i Alger i maj. Arkivbild.
En demonstrant kräver demokrati under en demonstration i Alger i maj. Arkivbild.Foto: Fatih Guidoum/AP/TT

Algeriets högsta domstol beslutade på torsdagen att frihetsberöva den tidigare premiärministern Abdelmalek Sellal på korruptionsanklagelser.

Sellal är en av flera nära allierade till den tidigare presidenten Abdelaziz Bouteflika som gripits på senare tid. Så sent som i onsdags greps Ahmed Ouyahia, även han tidigare premiärminister och i likhet med Sellal misstänkt för just korruption.

Annons

Också den tidigare handelsministern Amara Benyounes har tvingats infinna sig i rätten och Högsta domstolen har konfiskerat före detta transportministern Abdelghani Zaalanes pass. Dessutom har expresidentens bror Saïd Bouteflika gripits tillsammans med två tidigare underrättelsechefer, misstänkta för att ha "konspirerat mot statens auktoritet".

Antikorruptionsoffensiven ligger till synes i linje med kraven från den proteströrelse vars massdemonstrationer ledde fram till Bouteflikas avgång. Men rörelsen kräver också att interimspresidenten Abdelkader Bensalah och premiärministern Noureddine Bedoui avgår. Bägge anses tillhöra den elit som styrt Algeriet sedan självständigheten från Frankrike 1962.

Demonstranterna kräver även nya val. Nyligen meddelades från myndighetshåll att presidentvalet sköts fram på obestämd tid och landet styrs sedan dess av en övergångsregering.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons