Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Trump hotar med strafftullar på råolja

USA kan komma att införa strafftullar på råolja. Det uppger president Donald Trump.
Ekonomi • Publicerad 5 april 2020
USA:s president Donald Trump på en presskonferens i Vita huset under lördagen.
USA:s president Donald Trump på en presskonferens i Vita huset under lördagen.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Oljepriset har fallit till rekordlåga nivåer, med en bottennotering den 30 mars, som ett resultat av coronapandemin samt bråket om oljeproduktionens nivåer mellan Ryssland och Saudiarabien.

För USA, världens största oljeproducent, hotar det kraftigt fallande priset många företag, och med dem många arbetstillfällen.

Annons

Branschorganisationer varande dock i veckan för strafftullar, då flera raffinaderier är beroende av importerad råolja. Under 2019 importerade USA varje dag över 1 miljon fat råolja från Ryssland och Saudiarabien

Bytt ställning

Så sent som i fredags sade Trump efter ett möte med chefer för de största amerikanska oljebolagen att strafftullar inte var aktuellt och bara skulle tas till om landet "inte behandlas rättvist", men dagen efter hade tålamodet tagit slut.

På sin presskonferens sade Trump att saudiska företrädare hade sagt till honom att de kommit överens med Ryssland om att sänka produktionstakten med 10 miljoner fat om dagen, vilket i förlängningen skulle kunna höja priset.

Länderna, som beskyller varandra för att ha orsakat den senaste tidens prisras, har inte bekräftat dessa uppgifter. Oljekartellen Opec och Ryssland skulle på måndag hålla ett möte om omfattningen på oljeproduktionen, men uppgav på lördagen att mötet skjutits till torsdag.

Lågt besinpris

När oljepriset för en månad sedan på allvar började sjunka sade Trump att det skulle vara bra för USA:s bilister.

Det sjunkande oljepriset har till många amerikaners glädje även pressat ner bensinpriset och enligt Trump kan det sjunka till så lite som motsvarande 2,40 kronor litern (90 cent per gallon), ett pris USA inte har sett sedan 1980-talet.

Enligt bilistorganisationen AAA var det genomsnittliga bensinpriset i USA på lördagen 1,94 dollar per gallon, motsvarande 5,20 kronor/liter. Enligt AAA har den genomsnittliga bensinförbrukningen under coronapandemin sjunkit till 1993 års nivå.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons