1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Trudeaus utmanare pressas om medborgarskap

Kanadas oppositionsledare Andrew Scheer, som leder Konservativa partiet, har hamnat i blåsväder med drygt två veckor till val.
Anledningen: Han berättade först härom dagen att han har ett amerikanskt medborgarskap.
Kanada • Publicerad 4 oktober 2019
Den kanadensiske oppositionsledaren Andrew Scheer ifrågasätts för att han har dubbla medborgarskap.
Den kanadensiske oppositionsledaren Andrew Scheer ifrågasätts för att han har dubbla medborgarskap.Foto: Jonathan Hayward/The Canadian Press via AP/TT

I valrörelsen vill Scheer lyfta kriminalpolitiken högst på dagordningen, men i den kritikstorm som blåst upp har det mesta kommit att handla om hans dubbla medborgarskap.

En stor anledning är att Konservativa partiet tidigare gått hårt åt många politiska motståndare med dubbla medborgarskap. Scheer själv har kritiserat Kanadas tidigare generalguvernör Michaelle Jean för att hon också hade franskt medborgarskap.

Nu säger Scheer att han bestämde sig för att avsäga sig sitt amerikanska medborgarskap för två år sedan. Men kritikerna påpekar att han lämnade in papprena först i augusti – när valrörelsen drog igång.

– Alla som känner mig, eller känner min familj, vet att min pappa föddes i USA. Jag har varit öppen med det. Och så är det med det, säger oppositionsledaren vid en av flera pressträffar som kommit att handla om detta.

Premiärminister Justin Trudeau har också tagit tillfället i akt.

– Andrew Scheer borde berätta hela sanningen, sade han i ett kampanjtal i Québec på fredagen.

Ett dubbelt medborgarskap utgör dock inget formellt hinder för att besätta de högsta ämbetena i Kanada.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.