Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tre svenska medaljer i fysik-OS

Utbildning • Publicerad 13 juli 2019
De svenska deltagarna på fysikolympiaden, från vänster: Benjamin Verbeek, Markus Swift, Lennart Küssner, Oliver Lindström och Mattias Akke.
De svenska deltagarna på fysikolympiaden, från vänster: Benjamin Verbeek, Markus Swift, Lennart Küssner, Oliver Lindström och Mattias Akke.Foto: Max Kesselberg/Handout/TT

Ett silver och två brons kammade Sverige hem vid årets fysik-OS i Tel Aviv i Israel. Oliver Lindström från Minervagymnasiet i Umeå fick silver, medan Mattias Akke från Katedralskolan i Lund och Lennart Küssner från Uddevalla gymnasieskola tog varsin bronsmedalj.

– Jag har varit med i 20 år och jag tror det är det bästa resultatet någonsin. Alla våra fem deltagare fick ju någonting och det har aldrig hänt förut. Vi är så nöjda, så nöjda, säger Max Kesselberg, lagledare för de fem tävlande gymnasisterna.

Annons

Förutom de tre medaljerna fick Benjamin Verbeek och Markus Swift varsitt hedersomnämnande.

I fysikolympiaden får gymnasisterna under två dagar tävla mot nästan 400 andra deltagare från 70 länder i både teoretiska problem och experiment. Men det är inte bara de tre bästa i tävlingen som får medalj. De som hamnar bland de åtta procent bästa får guld och för silver krävs det att man är bland de 25 procent bästa. För brons krävs att man tillhör de 50 procent bästa.

Sveriges fem deltagande gymnasister hade kvalificerat sig via tävlingen Wallenbergs fysikpris.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons