1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Terrorexpert: Flykten är en varningssignal

Uppgifterna om att hundratals anhöriga till IS-anhängare har flytt från ett läger i Syrien är en varningssignal, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.
Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan. Arkivbild.
Foto: Susanna Persson Öste /TT

Under söndagen uppgavs att anhöriga till utländska IS-anhängare lyckats fly från ett läger i Ain Issa. Det rör sig om kvinnor som stödjer IS och deras barn, enligt uppgifter från det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien.

Sheikhmous Ahmed, chef för flykting- och migrationsdepartementet i kurdstyrda nordöstra Syrien, säger till Expressen att de flesta som har rymt kommer från Europa, inklusive Sverige och Norge.

En varningssignal

Söndagens massrymning är en varningssignal, konstaterar Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

– Om hela al-Hol-lägret faller och fångarna överges helt. Då är det ett mycket större problem. Då blir det helt andra säkerhetsdimensioner, säger han.

I lägret al-Hol hålls tiotusentals personer fångna.

Uppgifterna om hur som har flytt går isär. Enligt SOHR är det ett hundratal personer. Syrisk-kurdiska företrädare uppger däremot en högre siffra, närmare 800 personer.

"Svårt att verifiera"

Aras Lindh, analytiker vid Utrikespolitiska institutets Mellanösternprogram, säger att det är svårt att säga hur många som har flytt.

– Det här är händelser som inträffar nu. Det är väldigt svårt att få någonting verifierat när det har hänt i en krigszon för bara en stund sedan.

Han säger att i och med att USA har dragit tillbaka trupper har IS blivit mer aktiv. I fredags skedde ett attentat i staden Qamishli. IS har tagit på sig dådet.

– Risken för nya attentat och att de kommer att exploatera eventuella maktvakuum som uppstår är stor. Det visar att utöver IS-fångarna finns sovande celler som tar tillfället i akt att skapa oreda.

Läs mer

Vård

Kritik: Journalförde inte samtal om magproblem – visade sig vara cancer

Vårdcentral i Blekinge får kritik av Ivo

Ronneby

Skräp dumpat i naturen

Hög med sopor anmälda till polisen

Intervju

TV: Efter KHK:s degradering – ”vi ska snabbt ta oss tillbaka”

Tobias Larsson om beskedet, framtidsplanerna och säsongskorten

Byggnation

TV: Här rivs den gamla skolan

Se när grävmaskinen demolerar bygget

Näringsliv

Hon öppnar sin första restaurang

”En dröm som blivit sann”

Olycka

E22: Två bilar körde ihop vid avfart

SOS larmat vid 10.30-tiden