Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Talibaner inte beredda att lägga ned vapnen

Afghanistan • Publicerad 1 juni 2019
Talibanrörelsen är fortsatt inte beredd att förhandla med Afghanistans president, Ashraf Ghani (bilden). Arkivbild.
Talibanrörelsen är fortsatt inte beredd att förhandla med Afghanistans president, Ashraf Ghani (bilden). Arkivbild.Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Talibanrörelsen i Afghanistan kommer antagligen inte att utropa vapenvila i närtid, säger talibanledaren Haibatullah Akhundzada.

Budskapet kommer veckan före den muslimska högtiden id al-fitr, slutet på fasteperioden Ramadan, som förra året firades utan väpnat våld i landet efter en tillfällig vapenvila.

Annons

Fredssamtal pågår sedan en tid tillbaka mellan talibanerna och USA. I januari kom uppgifter som tydde på att ett avtal var nära. Uppgifter i bland annat pekade då på att USA var berett att lämna Afghanistan efter det att talibanerna lovat att inte låta terroristorganisationer som al-Qaida få verka fritt i landet.

Än har parterna inte nått en överenskommelse och talibanerna vägrar fortfarande att samtala med Afghanistans regering.

Samtidigt som befolkningen längtar efter fred har uppgifterna om en uppgörelse med talibanerna också fått kritik. En statlig amerikansk organisation varnade så sent som för några veckor sedan för att ett avtal kan få oförutsedda och våldsamma konsekvenser.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons