Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Svettig jakt på OS-medaljer i Tokyo

OS i Tokyo nästa sommar kan bli en stekhet historia för svensk ridsport – i dubbel bemärkelse.
Jakten på medaljer sker under svettiga förhållanden.
Ridsport • Publicerad 12 juli 2019
Peder Fredricson tog silver i hettan i Rio de Janeiro 2016. Nästa sommar väntar ett ännu hetare OS för ryttarna. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Sveriges olympiska kommitté och landslagen i hoppning, dressyr och fälttävlan lämnar inget åt slumpen. Redan nu förbereds ryttare, hästägare, skötare och ledare på vad som väntar under solen nästa sommar.

– Vi har jobbat med militär och meteorologer och andra experter. Det jag vill trycka på är att alla behöver en ordentlig plan. Det är en nyckel för att vi ska nå framgångar, säger Carina Skoog, sportchef i SOK.

Risk för vätskebrist

Annons

Under hästshowen i Falsterbo samlade hon landslagsryttare i hoppning och dressyr och informerade om vad som väntar i Japan. Med på mötet var även ryttarnas hästskötare – vars främsta uppgift är att hålla hästarna i topptrim.

– Statistiskt är det 30-35 grader redan klockan 10 på morgonen och 25-30 grader på nätterna. Dessutom är luftfuktigheten hög. Risken att drabbas av vätskebrist är stor och det första som tar stryk då är förmågan att hålla fokus, säger Skoog.

Göran "Yogi" Breisner är rådgivare åt landslagens förbundskaptener Henrik Ankarcrona (hoppning), Bo Jenå (dressyr) och Fredrik Bergendorff (fälttävlan). Redan nu råder han ryttarna att tänka på OS.

– Många har redan stor erfarenhet av att tävla i stark värme och det viktigaste är att sköta saker och ting normalt, men göra vissa åtgärder och ha koll på vad som är normalt för hästen, säger Breisner.

Han vill att ryttarna har järnkoll på hur mycket hästen äter och dricker, kroppstemperatur, puls, vikt, andning, färg på urin och avföring med mera.

Tar veckor att vänja sig

Kort sagt: Har man koll på det normala är det lättare att hantera avvikelser.

– Undersökningar har visat att en häst trivs bäst när det är 17 grader. Det tar hästen två till tre veckor att acklimatisera sig sig till den värme som väntar i Tokyo, säger Breisner.

Hoppkaptenen Henrik Ankarcrona reser snart till Tokyo.

– Det är ett testevent i fälttävlan i augusti. Vi åker över med en liten delegation från hoppning, dressyr, fälttävlan, veterinärer och andra för att se på förutsättningarna, på infrastrukturen, hur banorna ser ut.

Stark värme är både hästar och ryttare vana vid sedan OS i Rio de Janeiro 2016 och VM i Tryon i höstas.

Bra med hästarna

Annons

I den vanan ligger en fara, menar Ankarcrona:

– Jag är inte orolig för att vi ska klara det, men jag ser det som en otroligt viktig faktor för framgången på plats att vi förbereder oss. Det kan var både en fördel och nackdel att man är van. Jag tror inte att det är bra att ryttarna säger att de är vana och så tar vi det när vi kommer dit. Det är att invaggas i en falsk trygghet.

– För mig är det viktigt att redan nu prata med dem om olika kylprodukter vi jobbar med. Att hantera hästarna är vi väldigt duktiga på, men vi är inte så duktiga på oss själva, säger förbundskapten.

Och ställer sig några frågor.

– Hur ofta behöver vi dricka? När riskerar vi att bli uttorkade? Vad är effektivaste sättet att svalka sig på?

Överraskades i VM

TT: Vilka råd har ni fått?

– Rådet är att hålla sig ur solen och vätska sig hela tiden. Blir man uttorkad som människa kan det ta en dag eller två innan man är tillbaka.

När Sverige tog lagsilver i VM i höstas var hettan dallrande.

– Vi klarade oss bra, men vi blev alla överraskade över hur varmt det egentligen var. Det gillar jag inte, att bli överraskad. Det ska inte hända i Tokyo.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons