Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Styrketräning kan hjälpa mot vallningar

Vetenskap • Publicerad 10 juli 2019
Styrketräning är lätt att standardisera, samma moment upprepas och det är lätt att mäta och jämföra resultaten. Arkivbild.
Styrketräning är lätt att standardisera, samma moment upprepas och det är lätt att mäta och jämföra resultaten. Arkivbild.Foto: Marcus Ericsson/TT

Vallningar och svettningar i samband med klimakteriet kan minskas med hjälp av styrketräning. Det visar en ny svensk studie vid Linköpings universitet. 58 kvinnor deltog i studien, hälften av dem levde sitt vanliga liv medan den andra hälften tränade styrketräning tre gånger i veckan.

"Vår teori är att ansträngande träning kan påverka endorfinerna i det centrala nervsystemet där också temperaturregleringscentrum sitter", säger Emilia Berin, doktorand inom obstetrik och gynekologi, i ett pressmeddelande.

De som styrketränade, så pass hårt att de fick påtagligt höjd puls, minskade sina vallningar med 44 procent i genomsnitt. Den andra gruppen hade lika mycket besvär som tidigare. Det finns effektiv hormonbehandling mot svettningar, men detta skulle kunna hjälpa dem som inte kan använda den typen av medicinering, spår Emilia Berin.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons