Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Strache utreds av korruptionsåklagare

Österrike • Publicerad 13 juni 2019
Heinz-Christian Strache. Arkivbild.
Heinz-Christian Strache. Arkivbild.Foto: Michael Gruber/AP/TT

Österrikes tidigare vicekansler Heinz-Christian Strache utreds av en särskild korruptionsåklagare, rapporterar den österrikiska nyhetsbyrån APA. Enligt nyhetsmagasinet Profil, som hänvisar till anonyma källor i rättsväsendet, gäller misstankarna ett brott som kan liknas vid den svenska rubriceringen trolöshet mot huvudman.

Strache, som fram till nyligen också var partiledare för nationalistiska FPÖ, utlöste en regeringskris i maj då tyska tidningar publicerade en video inspelad i ett hus på Ibiza, där han sågs diskutera ljusskygga uppgörelser med en påstådd släkting till en rysk oligark. Bland annat erbjöd sig Strache att hjälpa kvinnan med lukrativa investeringar i Österrike om FPÖ skulle hamna i regeringsställning, i utbyte mot att kvinnan hjälpte partiet i valrörelsen. Affären ledde till att förbundskansler Sebastian Kurz tvingades bort från sin post, och ett nyval ska hållas i höst.

Åklagarens utredning har enligt Profil pågått sedan 20 maj, tre dagar efter det att den komprometterande filmen publicerades.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons