Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stopp för turer till giftig skärgårdsö

Natur • Publicerad 5 juni 2019
Stopp för båtturer till Basareholmen utanför Karlskrona. Arkivbild.
Stopp för båtturer till Basareholmen utanför Karlskrona. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg / TT

Sommarens båtturer till ön Basareholmen utanför Karlskrona stoppas. Orsaken? Ön är kraftigt förorenad av gifter, rapporterar

Förra sommaren kom 900 besökare via båtturer med kommunens skärgårdsbåtar till det intressanta besöksmålet. Ön Basareholmen har nämligen i mer än 200 år använts av försvaret som artilleriverkstad och kruttillverkningsplats.

Annons

På ön finns ett trettiotal byggnader från slutet av 1700-talet och fram till 1940-talet. Ön och dess bebyggelse räknas till de marina anläggningar som utgör kärnområde för det av Unesco utpekade världsarvsområdet.

Förekomsten av gifter är kända sedan tidigare. År 2010 kom ett larm om att sprängmedel och granater hittats på ön, som då sanerades. Samtidigt slog Försvarsmakten fast i en utredning att försvaret struntade i att rensa holmen från ammunition och explosiva ämnen när den lämnades 1986.

Farhågorna om kvarvarande gift finns dock kvar. Enligt har det exempelvis hittats höga halter av metaller och cancerogena ämnen i marken.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons