Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stjärnorna sugna på OS – tuffare för Stenson

Henrik Stenson tog OS-silver i Rio för tre år sedan – ett mästerskap där många golfstjärnor inte deltog.
Nästa års olympiska spel ser Stenson som sin sista guldchans. Då tror han dessutom att golfeliten har tänkt om.
Golf • Publicerad 1 juli 2019
Henrik Stenson tog OS-silver i Rio 2016. Den svenske golfaren ser OS i Tokyo 2020 som sin sista guldchans. Arkivbild.
Henrik Stenson tog OS-silver i Rio 2016. Den svenske golfaren ser OS i Tokyo 2020 som sin sista guldchans. Arkivbild.Foto: Matt York/AP/TT

Henrik Stenson var överlycklig när det stod klart att golfen inför Rio 2016 skulle återvända till OS-programmet för första gången sedan 1904. Men många av hans kollegor delade inte hans entusiasm när det var dags att spela om olympiska medaljer.

Jason Day, Dustin Johnson, Jordan Spieth och Rory McIlroy var de fyra bäst rankade manliga spelarna i världen före OS 2016. Alla fyra, och 14 andra stjärnor, tackade nej till spel i Rio. I fältet som var kvar tog Stenson silver bakom Justin Rose.

"OS en succé"

Annons

Tre år senare är tongångarna lite annorlunda.

– Jag tror att det kommer att vara en stor skillnad. De allra flesta som är kvalificerade kommer att åka till Tokyo. Det finns flera olika anledningar till det. Dels för att golfmässigt var OS 2016 en succé. Det var en bra tävling och blev en riktigt bra vecka. Hela OS-upplevelsen var riktigt fräck för min del som sportälskare, säger Stenson och fortsätter:

– För mig var den en kanonvecka och jag ser fram emot att försöka ta en plats till Tokyo också. Det lär definitivt bli det sista OS som jag spelar, skulle jag tro.

Tiger Woods vill debutera

Stenson säger att Rio-OS låg inpackat i en hektisk del av säsongen och han ser fler anledningar till att kollegorna tackade nej.

– Det är svårt att svara för andra men det var prat om säkerhet. Sen hade vi det här med Zikaviruset och vissa var i det stadiet i livet att familjen försökte bli gravida och det spelade in.

TT: Har du hört någon som ångrade att han inte åkte till OS?

– Lite har jag kanske fått känslan av det. Det var några av golfarna som inte tyckte att golfen passade in i OS. Zach Johnson och Adam Scott tyckte att det inte var något som kittlade dem. Vi väljer ju själva vad vi spelar.

Nyligen sade Tiger Woods, som inte heller var med i Rio, att han är sugen på att OS-debutera nästa år.

Tränar inför British Open

De 15 bästa på världsrankingen är klara för golftävlingen i Tokyo, men varje land får högst ha fyra spelare bland de sammanlagt 60 spelarna. Länder som inte har någon bland de 15 bästa får skicka två spelare till Tokyo.

Stenson är i Sverige för att vara med på sin och Fanny Sunessons juniortävling på Barsebäck. Samtidigt håller han ett läger för handigolfare.

Annons

På söndag åker han till Royal Portrush på Nordirland där årets British Open avgörs med start den 18 juli. Stenson kommer att spela mästerskapsbanan en gång där och spelar sedan Scottish Open nästa vecka.

– Jag har i stort sett inte hållit i en klubba sedan US Open (mitten av juni). Det kommer inte att bli jättemycket träning denna vecka heller. Det känns ganska bra att ha de sju-åtta dagarna innan British Open-veckan.

Det var i just British Open som Stenson 2016 tog sin första och hittills enda majorseger.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons