Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Spränger bankomater – flyr i snabba bilar

Förra året sprängdes runt 370 bankomater i Tyskland. Bakom brotten ligger ofta ligor från Nederländerna eller Centraleuropa som drar nytta av landets läge mitt i Europa – och höga motorvägshastigheter.
Tyskland • Publicerad 3 juli 2019
Bråte utanför en bank i Nottuln i nordvästra Tyskland, där kriminella sprängt en bankomat. Bilden är från 2012. Arkivbild.
Bråte utanför en bank i Nottuln i nordvästra Tyskland, där kriminella sprängt en bankomat. Bilden är från 2012. Arkivbild.Foto: Peter Grewer/AP/TT

"Polisen letar efter en svart Audi efter försök att spränga bankomat", "Grannar hörde hög smäll – gärningsmännen flydde i Audi" och "Biljakt genom tre delstater". Den typen av rubriker har blivit en allt vanligare syn i tyska tidningar.

I fjol sprängdes 369 bankomater i Tyskland, en ökning med 38 procent från 2017 och tio gånger fler än för tio år sedan, enligt siffror från tyska federala polisen BKA. Brotten sker sent på kvällen och följer ofta samma mönster: Gärningsmännen använder en elektrisk detonator eller tändrör för att antända gas som på förhand pumpats in i automaten. Ofta har stötarna planerats månader i förväg, enligt Europol.

Stal två miljoner

Annons

Och utdelningen kan vara god. I maj sprängdes en Commerzbank-bankomat i Eschborn utanför Frankfurt, och gärningsmännen kom undan med 190 000 euro, motsvarande knappt två miljoner kronor. Polisen lyckades gripa en misstänkt gärningsman som återvände till brottsplatsen på småtimmarna, men både medbrottslingarna och bytet är spårlöst försvunna.

En förklaring till att just Tyskland drabbats av den här typen av brottslighet är landets läge mitt i Europa, tror Christian Hartwig, åklagare i Frankfurt. En annan faktor är det berömda tyska motorvägsnätet som till stor del saknar hastighetsbegränsning, vilket gör det möjligt för kriminella med snabba bilar att skaka av sig polisen.

Snabba flyktfordon

Ett särskilt ökänt gäng är den så kallade Audiligan – "Audi-Bande" – som gäckat polisen i delstaten Nordrhein-Westfalen, med gräns mot Nederländerna. Gruppen, som ställdes inför rätta i Düsseldorf i juni, har fått sitt namn på grund av sin förkärlek för att använda hyrda eller stulna Audibilar som flyktfordon.

I Frankrike är utvecklingen den motsatta – sedan franska banker 2015 beordrades att utrusta sina automater med ett system för färgmärkning av stulna sedlar har antalet bankomatsprängningar minskat kraftigt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons