Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Spelarna: Dags att fokusera på fotbollen

VM i Frankrike har hittills handlat mycket om damfotbollens utveckling i stort.
Men med två dagar till Sveriges premiär är det dags att skifta fokus.
Fotboll • Publicerad 9 juni 2019
Kosovare Asllani under landslagets träning i Rennes.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Att lyfta frågor kring jämställdhet inom fotbollen är Kosovare Asllani och flera av de andra i landslaget bra på. Inför VM har mycket handlat om damfotbollens utveckling och hur sponsorer, publik och medier har vaknat – även om det fortfarande inte råder samma villkor för kvinnliga fotbollsspelare som för manliga.

– Frågor som vi vill driva genom fotboll, kring jämställdhet och sådant, det är värt att diskutera och lyfta fram när tillfälle väl ges. Men ju närmare premiären man kommer desto mer vill man fokusera på matcherna såklart, säger Kosovare Asllani och nämner att hon inte gillar att prata om vad tyska tidningar sätter för rubriker på sina texter.

Annons

– Vi är här för att spela fotboll och det är det vi vill prata om.

Magdalena Eriksson håller med:

– Jag tycker att det är ganska tråkigt att svara på frågor som inte handlar om fotboll. Men så fort man pratar om fotboll, då kan jag prata i tre timmar om ni vill. Det är dit jag vill nå, att man inte vill hålla på och jämföra och prata hit och dit, utan att det är fotboll.

"Oförutsägbart lag"

Den sista helt öppna träningen före premiärmatchen mot Chile genomfördes i ett soligt och varmt Rennes, inför en hel del franska barnfamiljer och andra intresserade, däribland damallsvenskans tränare som stod och hängde vid staketet, och den tidigare förbundskaptenen Pia Sundhage.

Så hur vill då Sverige spela mot Chile på tisdag?

Enligt Asllani gäller det att få fart på passningsspelet och överbelasta kanterna – centralt kommer det att vara svårt att ta sig fram. Och så tålamod.

Chile har blandat och gett i uppladdningen mot VM. När de vågade sätta press slutade det med 0–7-förlust mot Nederländerna i våras.

– Det är ett oförutsägbart lag. Vi har sett att de både har försökt spela ett högt försvarsspel, mindre lyckat, och sedan de senaste matcherna har de legat i sexbackslinje och krympt ytorna centralt, de försöker göra det svårt för motståndarna och ligger otroligt lågt.

"Inte alltid hämta boll"

För Asllani, som central spindel i nätet mellan mittfält och anfall, blir det en utmaning.

– De kommer att försöka krympa min yta, där jag vill vara framför allt. För mig handlar det om att vara rörlig, kanske inte hämta boll hela tiden utan röra mig i djupet och öppna ytor för andra.

Annons

Även anfallaren Stina Blackstenius ställer in sig på att ha is i magen centralt i banan.

– Om vi lyckas komma runt på kanterna gäller det att jag har tålamod att hålla mig centralt och finnas vid inspel och inlägg, säger hon.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons