Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

"Sommarlov" – "som fem Netflixserier"

SVT:s "Sommarlov" är tillbaka för att underhålla skollediga barn – och enligt programledarna blir det den mest dramatiska säsongen hittills.
Speciellt när barnfavoriten Sommarskuggan får konkurrens av ett annat busfrö.
Tv • Publicerad 3 juni 2019
Årets "Sommarlov" handlar om hjärnan och programleder gör Malin Olsson, Markus Granseth, Alexander Hermansson och Angelika Prick.
Årets "Sommarlov" handlar om hjärnan och programleder gör Malin Olsson, Markus Granseth, Alexander Hermansson och Angelika Prick.Foto: Pontus Lundahl/TT

Med sommarlov kommer "Sommarlov" – SVT:s populära barnprogram som ska ro i land hela 68 avsnitt under skolledigheten.

Förra året stod demokratin på schemat, och innan dess var det miljön. Nu dyker programmet djupare i tittarnas inre – det ska handla om hjärnan.

Annons

"Sommarlov" inleds med att rollfiguren Kapten Doris (Marianne Mörck) förlorar minnet och blir fast i en ubåt i botten av Sommarlovssjön.

Programledarkvartetten, bestående av Angelika Prick, Markus Granseth, Malin Olsson och Alexander Hermansson ska hjälpa Doris, och samtidigt dela med sig av andra tips för hur man övar upp kroppens kanske viktigaste organ.

– Det är väldigt viktigt att våra hjärnor fungerar, annars fungerar ingenting. Vad ska man äta för mat för att bli smartare? Hur ska man göra för att bli av med hjärnspöken? Vad händer i hjärnan när man blir kär? säger Malin Olsson.

Vintern kommer

Hon tycker att det här är den mest spännande säsongen sedan hon började arbeta med programmet för snart 12 år sedan.

– Det kommer att vara som fem Netflixserier i en, säger Malin Olsson.

Under tidigare "Sommarlov" har den hemlighetsfulla Sommarskuggan kommit in i programmet och ställt till med bus – bakom utklädnaden döljer sig en verklig person som avslöjas mot slutet av säsongen.

Den här gången får busfröet konkurrens av en annan filur: Vinterskuggan.

– De gillar inte varandra, Vinterskuggan kan stoppa Sommarskuggans bus med magiska snö. Men vi vill inte att Vinterskuggan kommer dit för då blir det vinter, säger skuggjägaren Angelika Prick.

Superbusarna har samtidigt en enande funktion för tittarna. Tidigare år pekades Hasse Andersson felaktigt ut som Sommarskuggan, och fick stå ut med att bli näst intill jagad hela sommaren av nyfikna barn.

– Det är häftigt att alla landets barn är med på samma mysterium samtidigt, så fort det kommer en ledtråd vet alla om det, säger Alexander Hermansson.

"Ett tv-monster"

Annons

Ny för i år är den etablerade barnprogramledaren Markus Granseth. Han har själv fått smaka på Sommarskuggan-anklagelser under en tidigare säsong.

– Det gick knappt att röra sig på stan, alla barn springer efter en och skriker "det är du som är Sommarskuggan!", berättar han.

Markus Granseth kommer att ha en uppfinnarroll under programmets gång, och ser på sitt nya sommarjobb med stor respekt.

– De har byggt upp ett positivt tv-monster, det är tusentals som besöker inspelningen, man märkte av engagemanget direkt efter att trailern hade släppts. Det är med rätt mycket vördnad jag kliver in, man vill bidra och inte stjälpa, säger han med ett skratt.

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons