Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sökes: Stryktålig partiledare

Socialdemokraterna i Tyskland avverkar partiledare på löpande band.
Andrea Nahles, som nu meddelat sin avgång, hängde kvar i drygt ett år. Föregångaren Martin Schulz klarade sig bara i elva månader. Nu söker partiet en ny ordförande – frågan är vem som är intresserad.
Tyskland • Publicerad 3 juni 2019
Andrea Nahles, avgående partiledare för tyska Socialdemokraterna. Arkivbild.
Andrea Nahles, avgående partiledare för tyska Socialdemokraterna. Arkivbild.Foto: Michael Sohn/AP/TT

Under rubriken "Skitjobb bortskänkes" har den tyska tidningen Die Tageszeitung gjort en kravprofil på möjliga efterträdare till Nahles. Den som känner sig manad ska inte ha något att förlora, och dessutom "tycka om att få på käften".

Nahles meddelade i helgen att hon avgår både som partiordförande och gruppledare i förbundsdagen, efter ett historiskt dåligt EU-valresultat.

Schwesig en lågoddsare

Annons

Tills vidare ska partiet ledas av en trio kända partiföreträdare: regeringscheferna i delstaterna Mecklenburg-Vorpommern och Rheinland-Pfalz, Manuela Schwesig och Malu Dreyer, samt viceordföranden Thorsten Schäfer-Gümbel. När en varaktig lösning kommer på plats är ännu inte bestämt.

Den mer intressanta frågan är vem som vill ta på sig att leda det krisdrabbade partiet, som byter ordförande som andra byter strumpor. Finansministern och vicekanslern Olaf Scholz säger sig inte ha tid. Inte heller delstaten Niedersachsens regeringschef Stephan Weil är intresserad. Att Schwesig skulle hänga kvar även som permanent lösning är däremot en lågoddsare, enligt många bedömare.

Spekulationer om Schulz

Även den tidigare partiledaren Martin Schulz, som åkte ut med buller och bång efter SPD:s misslyckande i förbundsdagsvalet 2017, förekommer i spekulationerna.

Schulz föregångare Sigmar Gabriel, som bland annat var vicekansler och utrikesminister i Angela Merkels regering, skulle visserligen göra exkanslern glad om han kandiderade, men tycks inte planera någon politisk comeback.

– Det får du fråga min fru om, sade han till TT vid ett besök i Stockholm i april.

Pontus Ahlkvist/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons