Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Snart dags för Tesla-pickup – och amfibiebil?

Tesla närmar sig beslut om en "gigafabrik" även i Europa, och hoppas kunna presentera sin beryktade pickup i sommar. Dessutom lockar vd Elon Musk med att ritningarna är klara för en undervattensbil.
Bilar • Publicerad 12 juni 2019
Elon Musk. Bilden är från presentationen av Model Y i mars i år.
Elon Musk. Bilden är från presentationen av Model Y i mars i år.Foto: Jae C Hong/AP/TT

I ett långt framträdande på bil- och energiföretagets årliga aktieägarmöte sade Musk att Tesla behöver minst en så kallad gigafabrik – med tillverkning av såväl elbilar som batterier för energilagring – i varje världsdel. Hittills finns tre sådana, två i drift i USA och en under uppförande i Kina.

Platsen för en gigafabrik i Europa spikas troligen senare i år.

Annons

– Förhoppningsvis fattar vi det beslutet framåt årsskiftet, säger Musk.

Uttalandet görs framför en landskapsbild som enligt Tesla-chefen "kanske är tagen nära Hamburg", men han betonar att anläggningen kan hamna någon helt annanstans. Sverige har funnits med i spekulationerna, men även Nederländerna där Tesla redan har en större fastighet som sköter EU-importen av bilar från USA.

"Designen klar"

Sedan företaget har varit under hård press på börsen i år betonar Musk att Tesla har "hyfsad chans att uppnå ett rekordkvartal". Han säger att problemet är att expandera tillräckligt snabbt, och att batteriproduktionen är den största flaskhalsen.

– Vi kanske ger oss in i gruvbranschen, säger han, apropå svårigheterna att få fram tillräckligt med batteriråvaror.

Ibland är det svårt att avgöra om den spektakuläre entreprenören menar allvar, som när en aktieägare nämner amfibiebilar.

– Kul att du frågar, säger han, och berättar att han köpt den berömda vita Lotus Esprit som figurerar i James Bond-filmen "Älskade spion".

Den kan ju i filmen färdas under vatten, men i verkligheten behöver man bygga ett större fordon om det ska kunna växla mellan undervattens- och landdrift, säger Musk.

– Vi har faktiskt designen klar på en undervattensbil, hävdar han.

Matchar F-150

Vad gäller snäppet mer vardagsnära produkter upprepar Tesla-chefen att den kommande Model Y ska kunna börja byggas i år. Den och de befintliga modellerna S, X och 3 ska sedan kompletteras med en redan uppvisad lastbil, sportbilen Roadster, och därnäst en flakbil av den i USA oerhört populära pickup-typen.

– Det är den coolaste bilen jag någonsin sett, säger han om pickupen, som han vill visa upp offentligt "förhoppningsvis i sommar".

Annons

– Om du kommer längs vägen i en sådan kommer det att se ut som något ur en science fiction-film, lockar han.

Pickupen utlovas också bli kraftfull.

– Den konstrueras för att matcha eller överträffa F-150, säger Musk, syftande på Fords bästsäljande flakmodell.

Det gäller även godkänd släpvagnskapacitet, som är många elbilars akilleshäl.

– Allt du kan dra med en F-150 ska du kunna dra (med Teslan), lovar Musk.

Henrik Samuelsson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons