Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Små följder av invandring enligt forskare

Migration • Publicerad 9 juni 2019
De ekonomiska följderna av invandring är små, enligt nationalekonomen Joakim Ruist. Arkivbild
De ekonomiska följderna av invandring är små, enligt nationalekonomen Joakim Ruist. ArkivbildFoto: Carina Gran/ Handout/ TT

De ekonomiska följderna av invandring är små, enligt nationalekonomen Joakim Ruist som skrivit en ny bok "Global migration". Till och med under flyktingvågen 2015 fortsatte Sverige att ha överskott i budgeten.

Invandring leder inte heller till några stora sociala omvälvningar, inte ens i stora mottagarländer som Kanada, enligt Ruist. Men det är stor skillnad på arbetskraftsinvandring och flyktingsmottagande, vilket är en orsak till att Sverige har så låg sysselsättning bland utrikes födda.

Annons

Slutsatsen i boken är att migrationen måste kontrolleras eftersom det blivit en politiskt explosiv fråga. Ruist förslag är att länder i Europa ska ta emot flyktingar direkt från läger nära konfliktområden.

– Vi skulle kunna säga att nu tar vi emot 10 000 och vi vill ta dem från Jordanien. Och vi kan bestämma vilka kriterier som ska gälla, säger han till .

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons