Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Militäringripande i Sudan krävde över 30 liv

Sudans opposition bryter alla kontakter med militärjuntan efter säkerhetsstyrkornas blodiga ingripande mot demonstranter.
Över 30 människor dödades, enligt en läkarorganisation.
Sudan • Publicerad 3 juni 2019
Demonstranter har tänt eld på däck i närheten av arméns högkvarter i Sudans huvudstad Khartum.
Demonstranter har tänt eld på däck i närheten av arméns högkvarter i Sudans huvudstad Khartum.Foto: AP/TT

Tidigt på måndagsmorgonen försökte paramilitära styrkor bryta upp lägret med protesterande utanför militärhögkvarteret i huvudstaden Khartum. Tv-sändningar visar kaotiska scener med demonstranter som flyr medan svart rök stiger från tälten.

Poliser slog med batonger mot demonstranter i ett försök att hindra dem från att återvända till protestplatsen, berättar ett vittne.

Annons

Över 30 människor fick sätta livet till. Många – den yngsta en åttaåring – sköts till döds, uppger en oppositionell läkarorganisation. Antalet kan komma att stiga eftersom alla skadade inte har kunnat spåras, enligt organisationen.

"Öppnade eld i sjukhus"

Hundratals ska ha skadats i det våldsamma ingripandet, många av dem allvarligt.

Säkerhetsstyrkor omringade ett sjukhus i samband med den våldsamma insatsen och öppnade eld inne i ett annat sjukhus i jakten på oppositionella, enligt företrädare för proteströrelsen.

Oppositionen bryter nu all kontakt med militärrådet, som tog över i april då president Omar al-Bashir tvingades bort efter tre årtionden vid makten. Tidigare har företrädare för proteströrelsen förhandlat med militärrådet med krav på ett civilt övergångsstyre.

Protesterna mot al-Bashir pågick i månader innan presidenten till slut avsattes. Och de har fortsatt sedan militärrådet tog över. Oppositionen manar nu till landsomfattande protester som fredliga marscher och demonstrationer.

Flera broar i Khartum har blockerats med stenar och brinnande bildäck. Även i landets näst största stad Omdurman blockerar tusentals demonstranter vägar.

Varnade för våld

Proteströrelsen varnade i lördags för att militären planerade att bryta upp den fredliga sittstrejken utanför högkvarteret med omfattande våld. Rörelsen kallar nu militärens försök att upplösa protesterna för en massaker.

FN:s chef för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet uppmanar de sudanesiska säkerhetsstyrkorna att upphöra med attackerna mot civilbefolkningen: "Rapporter om att skarp ammunition använts av säkerhetsstyrkor vid, och även inne på vårdinrättningar, är extremt oroande", skriver hon i ett uttalande.

FN:s generalsekreterare António Guterres beskriver situationen i Sudan som alarmerande.

Den brittiska ambassadören, Irfan Siddiq, i Khartum fördömer på Twitter våldet mot demonstranterna. "Ingen ursäkt för en sådan attack. Detta. Måste. Sluta. Nu.", skriver han. Även USA fördömer våldet i ett uttalande.

Annons

EU uppmanar juntan att skyndsamt lämna över makten till ett civilt styre medan Afrikanska unionen har begärt en omedelbar utredning av händelserna.

Åklagarmyndigheterna i Sudan meddelade på måndagen att dödskjutningarna ska utredas.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons