Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Skellefteå laddar för Northvolt

Northvolts jättebatterifabrik i Skellefteå vänder upp och ned på hela regionen.
En av de största utmaningarna är att skrapa ihop tillräckligt med arbetskraft – i en kommun där arbetslösheten redan är rekordlåg.
Ekonomi • Publicerad 14 juni 2019
Illustration över hur Northvolts batterifabrik ska se ut.
Illustration över hur Northvolts batterifabrik ska se ut.Foto: Northvolt

Kommunen har förberett sig för byggstarten av Northvolts batterifabrik ända sedan beskedet om etableringsort kom i oktober 2017.

I mars förra året inleddes markberedningsarbeten på den 100 fotbollsplaner stora platsen där fabriken ska stå. Och när finansieringsbiten nu är på plats börjar det närma sig med stormsteg.

Annons

Enligt kommunen kommer etableringen att leverera mellan 2 000 och 2 500 direkta arbetstillfällen – och ytterligare mellan 7 500 och 8 000 indirekta.

"Förändras i grunden"

En uppskattning som bygger på hur andra samhällen med liknande jättesatsningar utvecklats, förklarar Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör i Skellefteå kommun.

– Bland annat har vi tittat på vad som hänt i Reno i Nevada där världens största batterifabrik finns, säger hon, syftande på Teslas så kallade gigafabrik.

Hon förklarar att inte alla är kopplade till batterifabriken.

– Det kommer att behövas fler människor i alla yrkesroller – fler lärare och mer vårdpersonal. Allt det här händer när ett samhälle förändras så i grunden.

10 000 arbetstillfällen är mycket för en kommun med drygt 72 000 invånare. Den stora utmaningen är varifrån alla ska komma. Skellefteå har redan problem med omfattande kompetensbrist och den tillgängliga arbetskraften är knapp.

Väntar inflyttning

I maj var bara 2,3 procent öppet arbetslösa enligt Arbetsförmedlingens statistik, betydligt lägre än rikssnittet. Kommunen räknar således med en större inflyttning, och planerar bland annat 7 000 nya bostäder de kommande åren.

– Som det ser ut i dag kommer vi inte att klara försörjningen lokalt, utan kommer behöva jobba både lokalt, regionalt, nationellt och i viss mån även internationellt för att hitta rätt kompetens, säger Michael Persson, branschstrateg på Arbetsförmedlingen.

De första anställningarna till Northvolts batterifabrik väntas 2021. Och inför det genomför nu Arbetsförmedlingen tillsammans med kommunen, regionen och batteribolaget en förstudie som ska utmynna i någon form av strategi för rekryteringarna.

– 80 procent säger man kommer att kräva utbildning inom processindustri, på gymnasial nivå eller yrkeshögskola, medan andra nivåer och funktioner är mer avancerade, säger Persson.

Annons

– Så det vi gör nu är att se över vilka kompletterande insatser på utbildningsområdet som behöver göras, men också hur vi ska locka människor till kommunen och regionen.

"Behoven är så stora"

Baldergymnasiet är kommunens största och har redan inriktningar mot industri, teknik och energi. Men den kraftiga efterfrågan kräver mer än så.

Enligt Jan Midlert, samordnare på Region Västerbotten, arbetar regionen därför med att ta fram skräddarsydda utbildningar för en ny yrkeshögskola.

– Det kan vara i kommunal regi eller andra utbildningsanordnare. Behoven är så stora att det kommer finnas utrymme för flera aktörer, säger han.

Malin Jansson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons