Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Skarp kritik för långsam handläggning

Justitieombudsmannen (JO) är mycket kritisk mot länsstyrelsen i Skåne län. Länsstyrelsen tar alldeles för lång tid på sig att handlägga ärenden om jordbruksstöd.
Jordbruk • Publicerad 11 juni 2019
Justitieombudsmannen är mycket kritisk mot länsstyrelsen i Skåne län. Arkivbild.
Justitieombudsmannen är mycket kritisk mot länsstyrelsen i Skåne län. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson / TT

Det var en person som ansökt om stöd 2015 som JO-anmälde länsstyrelsen när han mer än tre år senare inte fått något beslut ännu.

I sitt svar till JO förklarade länsstyrelsen att myndigheten bedömt att ansökan skulle avslås, men att det it-stöd som behövs för att fatta avslagsbeslut inte finns på länsstyrelsen. Ansökan blev då lagd åt sidan i väntan på att Jordbruksverket skulle komma med ett it-stöd. Något som också skett med mängder av andra ansökningar.

Annons

Det svaret accepterar inte JO som bland annat skriver i sitt beslut:

"Att länsstyrelsen under flera års tid har underlåtit att fatta beslut i ärenden som har varit klara för avgörande vittnar om en förvånansvärt nonchalant inställning till grundläggande förvaltningsrättsliga regler".

Länsstyrelsen beklagar, i ett pressmeddelande, att handläggningstiderna blivit så långa. Myndigheten skriver att man tillsammans med övriga länsstyrelser i landet, i samråd med Jordbruksverket, beslutat att prioritera utbetalningsärenden. Och det har drabbat de ärenden som väntar på beslut om avslag eller avvisning.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons