Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sjöstedt angrep regeringen för ökade klyftor

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt attackerar regeringen för växande klyftor i Sverige.
Han kräver att sociala reformer för barn värnas.
Politik • Publicerad 2 juli 2019
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt håller pressträff under Vänsterpartiets dag på politikerveckan i Almedalen.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt håller pressträff under Vänsterpartiets dag på politikerveckan i Almedalen.Foto: Henrik Montgomery/TT

Jämlikhet var den röda tråden i Jonas Sjöstedts tal i ett regnigt och blåsigt Almedalen i Visby. Han pekade inför de cirka 300 åhörarna särskilt på barnens situation och menade att ekonomiska skillnader syns tydligast på sommarlovet.

– Sommaren är inte lika fantastisk för alla barn, sade han.

Annons

Sjöstedt påminde om att det finns barn som måste stanna hemma hela lovet.

V-ledaren varnade för att skillnaderna i livsvillkor i Sverige ökar snabbt och att det redan på 2030-talet kan bli värre än i USA.

Angrep regeringen

Han skyllde bland annat på den rödgröna regeringen.

– Här sänker regeringen skatten för dem i toppen, avvecklar arbetsförmedlingen, fortsätter att låta riskkapitalisterna ha sina sugrör rakt ned i den gemensamma kassakistan, sade Sjöstedt.

Han upprepade sitt tal om att den ekonomiska politiken är riggad för de rika.

– Överklassen äter oss ur huset med sina rut-avdrag och sin sänkta värnskatt, sade Sjöstedt.

Han anklagade den rödgröna regeringen för att tillsammans med C och L förhandla om hur de ska sänka skatten för de rikaste, medan kommunerna skär i skolan och förskolan.

– I Sverige står nu välfärden inför tuffa tider, sade Sjöstedt.

Försvara reformer

Under förra mandatperioden fick V i genom en rad reformer som berör barn i budgetförhandlingarna med den rödgröna regeringen. Fri kollektivtrafik för unga under sommarlovet och gratis simundervisning för barn försvann i och med att riksdagen antog M:s och KD:s budget innan regeringsförhandlingarna efter valet var klara.

Stödet till kommunerna för att ordna gratis sommarlovsaktiviteter finns dock kvar denna sommar.

Annons

– När det gäller barnreformerna hänger nu allt på Stefan Löfven. Han har lovat oss i V att försvara de reformerna och försöka återinföra de som högern tog bort, sade Sjöstedt i talet..

– Reformerna ska tillbaka

Nytt V-förslag

Vänsterpartiet vill också att statsminister Stefan Löfven (S) tar med en ny reform i höstens statsbudget. Partiet föreslog i Visby att staten ska satsa två miljarder kronor årligen på kollektivtrafik 2020, 2021 och 2022.

Miljarderna ska gå till regionerna och länens kollektivtrafik. De ska själva få bestämma hur pengarna ska användas, till exempel till utbyggd trafik, tätare turer, bättre wifi på tågen och framför allt billigare buss-, tåg- eller tunnelbanekort för till exempel unga och äldre.

– Det fina med detta är att det både är en jämlikhetsreform och en klimatreform. Många låginkomsttagare kommer att ha nytta av detta och många kommer att ställa bilen, säger Sjöstedt.

Han vill inte redan nu gå in på vad V gör om reformen inte kommer med i höstens budget.

I sitt tal krävde Sjöstedt även en snabb översyn av ordningslagen och lagen om hets mot folkgrupp. Orsaken är att många känner sig hotade av nazisters närvaro i Visby.

– Almedalen ska aldrig någonsin tillåtas vara ett ställe där homosexuella, bi- eller transpersoner inte känner sig trygga, sade han.

Sjöstedt angrep också hederskulturen.

– Inga tjejer i Sverige tillhör sin släkt eller sin familj. Det finns inget försvar för det, sade han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons