Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tysk sjuksköterska döms för 85 mord

Sjuksköterskan pumpade sina oskyldiga patienter fulla med hjärtmedicin och försökte sedan återuppliva dem – för att imponera på sina kolleger. Hans dödsoffer kan vara så många som 300.
Niels Högel, Tysklands kanske värsta seriemördare sedan efterkrigstiden, döms till livstids fängelse för morden.
Tyskland • Publicerad 6 juni 2019
Niels Högel döms till livstids fängelse för 85 mord.
Niels Högel döms till livstids fängelse för 85 mord.Foto: Mohssen Assanimoghaddam/AP/TT

Snäll, hjälpsam och rolig. Så beskriver klasskamrater och lärare Niels Högel i lokaltidningen Nordwest Zeitung. Ingen kunde ana att Högel, som utbildat sig till sjuksköterska liksom sin far, mellan 2000 och 2005 skulle välja ut patienter på måfå och leka Gud med deras liv.

Högel är redan dömd för flera fall av mord i två tidigare rättegångar. Under torsdagen kom dom nummer tre. Niels Högel döms till livstids fängelse för 85 mord.

Annons

Domare Sebastian Bührmann kallade efter domen Högels lust att döda för "oförståelig".

– Din skuld är ofattbar, säger Bührmann till Högel.

– Ibland förmår inte de värsta mardrömmar att skildra sanningen, fortsatte han.

"Återupplivnings-Rambo"

Niels Högel har erkänt att han injicerade hjärtmedicin i 43 patienter som han sedan försökte återuppliva. Ofta utan framgång. Leda, att imponera på kollegerna och kicken var hans motiv.

– Det var enda sättet jag kunde känna mig som en del av arbetslaget, sade han under rättegången förra året.

Högel har erkänt att han kan ha mördat ytterligare 52 patienter men att han har svårt att minnas och han nekar till brott i fem fall. Polisen tror dock att det snarare rör sig om 200 offer, och en talesperson för de anhöriga uppger att så många som 300 personer kan ha mördats av Högel.

Han fick till och med smeknamnet "Återupplivnings-Rambo" och "Dödsängeln" av sina kolleger.

Hur många offren egentligen är lär aldrig bli klarlagt. Över hundra kroppar har grävts upp ur sina gravar för att undersökas, men många av de döda har redan kremerats. Domare Sebastian Bührmann beklagade å de anhörigas vägnar att rätten inte kunnat bringa klarhet för alla som drabbats.

Innan torsdagens rättegång uttryckte Högel sin ånger och bad de anhöriga om ursäkt.

– Jag ber verkligen om ursäkt för allting jag gjort mot er under årens lopp, sade han.

Lysande referenser

Annons

1999 började Högel arbeta på ett sjukhus i Oldenburg i Tyskland. Dödstalen sköt i höjden under hans skift och hans kolleger undvek slutligen att arbeta tillsammans med honom. Men det startades aldrig någon internutredning mot Högel. När situationen började bli besvärlig fick han i stället lysande referenser och lämnade sin tjänst 2002.

Högel säger att han aldrig fick veta varför sjukhuset ville bli av med honom men att han kände på sig att han "blivit påkommen".

2003 fick han anställning på ett sjukhus i Delmenhorst. Användningen av hjärtmedicin steg kraftigt under hans arbetspass – liksom dödsfallen.

I juni 2005 togs han på bar gärning och greps.

"Som en drog"

Psykologer som undersökt Högel har beskrivit honom som en narcissist som inte såg sina patienter som individer. Han missbrukade länge såväl mediciner som alkohol på arbetet och led av dödsångest och depression. Kickarna han fick av att lyckas återuppliva sina patienter gjorde honom tillfredsställd, men det varade bara en kort stund, enligt psykologen Konstantin Karyofilis.

– Det var som en drog för honom, säger Karyofilis.

Kolleger och chefer på de två sjukhusen har förhörts om varför de inte slog larm, eller utredde Högel. Under rättegången uppger de att de aldrig fattade några misstankar, eller åtminstone inte kom ihåg att de gjorde det. Ett tiotal av dem utreds för mened, enligt AFP.

Christian Marbach, en av de anhöriga som blivit talesperson för offrens familjer, välkomnar domen men säger att familjerna nu kommer att driva fallet med de två sjukhusens agerande vidare.

– Vi är klara med den svarande. Nu kan vi ställa de som gjorde hans brott möjliga inför rätta, säger han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons