Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Semenyadomen överklagas

Friidrott • Publicerad 4 juni 2019
Caster Semenya. Arkivbild.
Caster Semenya. Arkivbild.Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

Det Internationella friidrottsförbundet IAAF kommer som väntat att överklaga domstolsbeslutet som upphäver sydafrikanska stjärnan Caster Semenyas tävlingsförbud.

Det var i måndags som den federala högsta domstolen i Schweiz upphävde IAAF:s beslut att Semenya måste medicineras mot för höga halter av testosteron för att få tävla. IAAF:s nya regler gäller för kvinnliga friidrottare i alla löpgrenar mellan 400 meter och en engelsk mil, men den schweiziska domen gäller specifikt Semenya.

Annons

IAAF skriver i ett uttalande att förbundet kommer att jobba för att domslutet snabbt ändras. Enligt den schweiziska domstolens beslut har det Internationella friidrottsförbundet till den 25 juni på sig att komma med synpunkter innan ett definitivt domslut faller.

IAAF stödjer sig bland annat på att Idrottens högsta skiljedomstol, Cas, godkänt förbundets linje att införa ett särskilt reglemente för kvinnliga idrottare som har höga nivåer av det manliga könshormonet testosteron.

Caster Semenya har vunnit två OS- och tre VM-guld på 800 meter.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons