Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

SD-topp spred hattext om Annie Lööf

Sverigedemokraterna styr nu i ytterligare en sydsvensk kommun – Svalöv.
Kommunstyrelsens ordförande blir Teddy Nilsson, som spridit en text där Centerledaren Annie Lööf kallas folkförrädare, rapporterar Aftonbladet.
Politik • Publicerad 5 juni 2019
SD-politikern spred en text där C-ledaren kallas folkförrädare. Arkivbild.
SD-politikern spred en text där C-ledaren kallas folkförrädare. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Teddy Nilsson, som sitter i regionfullmäktige för SD och nu tar över som Svalövs högsta politiker, spred i augusti förra året en text som angriper Centerpartiets ordförande.

"Annie Lööf är verkligen en folkförrädare. Det är helt korrekt att kalla henne för det", står det i blogginlägget som Teddy Nilsson delade på Facebook.

Annons

"Väl valda ord", kommenterade SD-politikern.

Vaga minnen

– Jag vet inte vad det är att säga om blogginlägget. Det är en människa som skäller av sig på ett valtal, jag kan inte uttrycka det på något annat vis, säger Teddy Nilsson till TT.

– Givetvis. Väl valda ord är ju enligt definition när man skäller ut en annan person.

Kommuntoppen säger sig ha vaga minnen av texten. När TT läser upp stycket där Lööf kallas folkförrädare säger han:

– Jag är väldigt försiktig med att uttrycka så grova ord om människor själv, så det är ingenting jag delar personligen.

C: "Hatretorik"

Annie Lööf reagerar på SD-politikerns agerande:

"Djupt anmärkningsvärt", skriver C-ledaren på Twitter.

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson säger till Aftonbladet:

– Ordet folkförrädare är en del av en hatretorik som extremister på framför allt högerkanten använder sig av.

– Det här verkar vara en person som absolut inte är lämplig att sitta i någon politisk ledning, säger Arthursson till tidningen.

Annons

SD kliver in och tar över styret i Svalöv med stöd av Moderaterna och Kristdemokraterna efter att Alliansstyret spruckit.

Liberalerna ger SD passivt stöd, vilket upprör partisekreteraren Maria Arnholm. Hon skriver i ett mejl till TT att partiet inte ska medverka till att SD får inflytande:

”Sverigedemokraterna är ett högerpopulistiskt parti och liberalismens huvudmotståndare. Den politiska situationen i Svalöv är förvisso komplicerad, men det är absolut ingen ursäkt för att medverka till att Sverigedemokraterna får politisk makt. Det Liberalerna har bidragit till i Svalöv är fel och djupt beklagligt.”

M:s partisekreterare Gunnar Strömmer hänvisar till konflikter inom den lokala Alliansen. "Vår policy är tydlig – M ska inte släppa fram SD-styren. Men M, KD och L lokalt har bedömt att detta var ett sätt att ta ansvar gentemot väljarna och lösa en svår situation" skriver han i en skriftlig kommentar till TT.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons