Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Schweiziska kvinnor strejkade för likalön

Schweiz • Publicerad 14 juni 2019
Med krav på jämställda löner blockerar strejkande kvinnor en bro i schweiziska Lausanne.
Med krav på jämställda löner blockerar strejkande kvinnor en bro i schweiziska Lausanne.Foto: Jean-Christophe Bott/AP/TT

I Lausanne blockerade 500 kvinnor på fredagsmorgonen en av stadens största broar. I Neuchatel draperades statyer i feministrörelsens lila färg. Och i Basel projicerades en knuten kvinnokampsnäve på en skyskrapa.

Över hela Schweiz har hundratusentals kvinnor gått ut i strejk för likalön och deltagit i demonstrationer i flera städer. Den landsomfattande protesten genomfördes på dagen 28 år efter en liknande strejk 1991, som samlade en halv miljon kvinnor. Även den gången var kravet likalön, men fortfarande tjänar schweiziska kvinnor i genomsnitt 20 procent mindre än män.

Annons

– Vi har inte uppnått jämställda löner. Det är en god anledning att strejka, säger Ruth Dreyfuss, som 1998 blev landets första kvinnliga president, till etermediebolaget RTS.

De kvinnor som inte hade möjlighet att strejka hela dagen uppmanades att lämna sina arbeten exakt klockan 15.24.

– Efter det arbetar kvinnor gratis, säger organisatören Anne Fritz från den fackliga paraplyorganisationen USS.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons