Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sabuni: Vi förhandlar inte med SD

Men L kommer inte att förhandla med SD.
Politi • Publicerad 3 juli 2019
Liberalernas ledare Nyamko Sabuni säger nej till att förhandla med SD. Arkivbild.
Liberalernas ledare Nyamko Sabuni säger nej till att förhandla med SD. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Nyamko Sabuni har inte ens varit partiledare i en vecka, men i kväll premiärtalar hon som partiledare på Almedalsscenen i Visby.

Enligt Sabuni påverkar inte Ebba Busch Thors och Jimmie Åkessons möte Liberalernas inställning till förhandlingar med SD.

Annons

– För vår del fokuserar vi på att genomföra 73-punktsprogrammet och vi förhandlar inte med SD, säger Sabuni i SVT Morgonstudio.

Inga budgetförhandlingar

Hon vill inte göra någon analys av vad Busch Thors och Åkessons samtal om sjukvård, energi och migration kan få för betydelse framöver.

I en intervju i P1 Morgon fick hon fler frågor om hur hon ser på samarbete med SD. Till exempel skrev hon i en debattartikel 2017 att hon vill se hård konfrontation där partierna tycker olika, men öppenhet att samverka där det finns likheter.

Sabuni understryker att hon i artikeln avsåg hur arbetet i riksdagens utskott ska fungera – inte regerings – eller budgetsamarbete.

– Vi ska inte förhandla budget med SD. Det är uteslutet. Man kan bara förhandla budget med dem man är nära värderingsmässigt. Och vi och SD ligger långt ifrån varandra i många politiska frågor – hur skulle vi kunna förhandla om en budget? säger Sabuni.

Måste leverera

Hon svarar bestämt nej på om KD:s öppning till SD påverkar överenskommelsen om 73-punktsprogrammet.

Hon upprepar att det nu gäller för statsminister Stefan Löfven (S) att leverera på de punkter som S, MP, C och L kommit överens om.

– Jag vill inte leda ett parti som är ängsligt och inte kan sätta press på regeringen. De ska förstå att levererar de inte så kan vi lämna, och skulle det kräva nyval, så får det bli nyval, säger hon till SVT.

I kvällens tal ska Nyamko Sabuni bland annat prata om integration och klimat, berättar hon.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons