Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sabina Ddumba får huvudroll i ny film

Hon hör till den svenska artisteliten – nu ska Sabina Ddumba också bli skådespelare.
Hon spelar huvudrollen i ”Att rädda en pojke”, regisserad av långfilmsdebuterande Jimmy Olsson.
Film • Publicerad 3 juni 2019
Sabina Ddumba gör skådespelardebut i Jimmy Olssons film "Att rädda en pojke". Arkivbild.
Sabina Ddumba gör skådespelardebut i Jimmy Olssons film "Att rädda en pojke". Arkivbild.Foto: Naina Hel n Jåma / TT

– Nervös? Inte än, men det är möjligt att jag kommer att bli det när vi ska börja, säger hon till TT.

”Att rädda en pojke” är en vidareutveckling av Jimmy Olssons mångfaldigt prisbelönade kortfilm ”2:a klass”, som det senaste året har varit en stadig gäst på kortfilmsfestivaler världen över. Filmen handlar om en ung lärare, som försöker ta sig an en utåtagerande elev. En kväll blir hon misshandlad av en nazist – och upptäcker senare att denne är pappa till eleven.

Spelas in 2020

Annons

Framgångarna för kortfilmen har gjort att Jimmy Olsson vill utveckla temat i långfilmsformat. Inspelningen av filmen, som produceras av Börje Hansson, är tänkt att börja 2020. Olsson kommer under resten av 2019 att jobba med ett par tv-serier, en i Finland, en i Sverige.

– Jag testade rätt många kvinnor för huvudrollen, men jag hade Sabina högt upp på listan redan när jag skrev, inte minst för att personen i fråga skulle kunna sjunga. Och hon var precis så bra som jag hade hoppats säger Jimmy Olsson.

– Fast sången är bara en liten detalj i filmen.

Sabina Ddumba är inte helt främmande för skådespeleri – hon var med i en amatöruppsättning när hon var åtta, och hon har gjort en rad videor (även om hon själv inte vill kalla det hon gör där för skådespeleri).

"Har det i familjen"

– Jag har det lite i familjen också. Min pappa var med i en teatergrupp i Uganda, och den kritik den gruppen framförde mot Idi Amin gjorde att de tvingades fly och kom till Sverige.

Hon såg Jimmy Olssons kortfilm och gjorde en provfilmning innan hon fick rollen. Nu ser hon fram emot att tillsammans med sin regissör utveckla sin rollfigur och att kunna sätta sin egen prägel på den. Och hon ser fram mot att få ta del av en berättelse om hur en person gör sitt bästa för att rädda en ung person som håller på at gå under.

– Jag har flera småsyskon, jag förstår hur lätt det vore att påverka dem i en oönskad riktning.

Sabina Ddumba släppte nyligen singeln "Blow my mind", hon säger att hon ständigt jobbar med att skriva ny musik – men att hon under väntetiden till inspelningen av ”Att rädda en pojke” tänker ta det relativt lugnt.

– Jag håller koll på var mina kompisar spelar i sommar, jag har funderat på att kanske gästa några av dem. Å andra sidan skulle det vara trevligt att för en gång skull bara vara publik och stå och lyssna på dem.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons