Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Så skippar du stressen på semestern

Semestertider och dags för avkoppling. Men hur gör man för att inte ta med sig jobbstressen till hängmattan?
Petra Lindfors, professor i psykologi, ger sina bästa tips på hur vi kan förbereda oss inför ledigheten, hur vi tar vara på semestern, och hur vi kan ställa om när det är dags att jobba igen.
Arbete • Publicerad 14 juni 2019
Hur gör man för att inte ta med sig jobbstressen på semestern? Klarar du inte av att läsa mejlen utan att bli uppjagad är det bättre att ställa in ett autosvar och låta bli, tipsar Petra Lindfors, professor i psykologi. Arkivbild.
Hur gör man för att inte ta med sig jobbstressen på semestern? Klarar du inte av att läsa mejlen utan att bli uppjagad är det bättre att ställa in ett autosvar och låta bli, tipsar Petra Lindfors, professor i psykologi. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Steg ett är att fundera på om det finns möjlighet att börja varva ner några dagar innan semestern. Ett sätt kan vara att göra listor.

– Skriv en lista över sådant du ska hinna med innan du går på semester och en lista över vad du ska ta tag i när du kommer tillbaka så att du kan släppa jobbet under ledigheten. Se till att avsluta projekt, delegera vidare sådant du inte hinner till kollegor som inte har semester, säger Petra Lindfors, professor i psykologi vid Stockholms universitet.

Annons

Klarar du inte av att läsa mejlen utan att bli uppjagad är det bättre att ställa in ett autosvar och låta bli – och se till att ha meddelat chefen och kollegorna på förhand.

– Jag försöker tänka att om jag ska läsa mejl på semestern får det inte gå ut över mig själv och dem i min närhet. Jag kan sortera mina mejl om jag får väldigt många, men det är bara i undantagsfall jag går in och svarar. Om det inte är akut eller något som går snabbt att svara på så får det vänta.

Vill du ändå hålla koll på inkorgen kan du avsätta två timmar i veckan åt att svara på mejl. Säg till dem i din närhet att du behöver gå iväg lite, och avstå från det resten av veckan, tipsar Petra Lindfors.

Släpp prestationskraven

Men vad finns det då för andra faktorer under själva ledigheten som kan trigga igång stressen?

– För vissa människor blir allting en prestation, man tänker att allt måste vara perfekt, även under ledigheten. Det är så mycket vi vill hinna med och det ska se perfekt ut i våra bilder på Instagram. Vi riskerar att ha för höga förväntningar. Men utgå ifrån vad som funkar för dig och försök att inte jämföra med hur alla andra har det.

Det kan också bli starka kontraster som kan orsaka en del stress.

– Du vaknar plötsligt till en tillvaro som inte består av jobb och kollegor, det ställer också andra krav. Vi ska ofta umgås med släktingar, vänner och familj mer än vad vi kanske är vana vid till vardags. Ibland sådana som vi inte riktigt känner för att umgås med men som vi nu måste möta. Det viktigaste är kanske att jag får umgås med dem jag tycker om, då kanske jag bara kan parera de där jobbiga diskussionerna med dem som tar upp min energi.

Börja långsamt

När jobbet kallar igen upplever vissa att semestern inte har erbjudit nog med vila. Renovering av sommarstugan och besök från släkt och vänner kanske sugit musten ur en. Hur förbereder man sig för att gå tillbaka till jobbet?

– Det är viktigt att inte gå in för hårt för snabbt. Gå tillbaka till den där listan du gjorde när du gick på semester och ta en sak i taget. Du kanske kan börja med en kortare vecka och jobba onsdag, torsdag, fredag så att det känns lite lättare.

Men alla har inte semester bara för att det är sommar. Den som inte har ledigt får försöka skapa ledighetskänsla ändå.

– Man kan se till att njuta när man inte jobbar, det finns så mycket att göra i sommarsverige. Njut av sommarkvällarna, ta en promenad i stället för att åka i kollektivtrafiken, säger Petra Lindfors.

Fanny Hällegårdh/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons