Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Så lönsam är din utbildning

Olika högskoleutbildningar betalar sig väldigt olika i form av inkomst några år efter examen. En av de utbildningar som betalar sig bäst är det dessutom ganska lätt att bli antagen till.
Utbildning • Publicerad 14 juni 2019
Plugga till högskoleingenjör tar tre år och kan betala sig bra. Läsa till fysioterapeut tar också tre år, men inkomsten blir en helt annan. Arkivbild.
Plugga till högskoleingenjör tar tre år och kan betala sig bra. Läsa till fysioterapeut tar också tre år, men inkomsten blir en helt annan. Arkivbild.Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix/TT

Att läkare och jurister tjänar bra är allmänt känt. En ny rapport från Universitetskanslersämbetet visar att var fjärde läkare och var femte jurist har en årsinkomst på över 600 000 kronor fem år efter examen. Men så krävs också bra gymnasiebetyg och många års studier dessförinnan.

Måttlig konkurrens

Men även blivande psykologer har en lång utbildning som är svår att komma in på. Fem år efter examen har hälften en inkomst över 400 000 och endast 2 procent har kommit upp i en årsinkomst över 600 000 kronor. Det kan jämföras med gruppen högskoleingenjörer, där motsvarande andelar är 61 respektive 5 procent. Högskoleingenjörerna läser tre år medan psykologerna läser i fem år. Och konkurrensen till högskoleingenjörsutbildningarna är måttlig eller låg.

Lägre för kvinnor

Annons

Det är alltså inte så att de utbildningar som leder till höga inkomster behöver vara de mest populära, och vice versa. Konkurrensen till fysioterapeutprogrammet är relativt hög, men sjukgymnasterna hör till dem som hamnar långt ned i UKÄ:s inkomstjämförelse. Allra sist ligger arbetsterapeut, tandhygienist och biomedicinsk analytiker. Efter tre års studier har färre än var tionde i dessa yrkesgrupper en inkomst på 400 000 kronor fem år efter examen.

UKÄ konstaterar att kvinnor genomgående har lägre inkomster än männen, oavsett utbildning. Det kan förklaras av att kvinnor i högre grad är föräldralediga och i högre grad arbetar deltid. I vilken mån kvinnor har lägre lön besvaras inte i UKÄ:s rapport.

Däremot är det tydligt att utbildningar där många senare tjänar under 400 000 kronor om året ofta är kvinnodominerade. Utbildningarna till högskole- respektive civilingenjör är däremot mansdominerade – och leder till höga inkomster.

Anna Lena Wallström/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons