Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Rökning fortfarande vanligt bland unga

Rökningen minskar i Sverige, men tobaksanvändningen skiljer sig mycket mellan olika grupper. Det är unga som röker mest.
Hälsa • Publicerad 3 juli 2019
Foto: 

29 procent av de 17-29-åriga har rökt den senaste månaden. Det är mer än dubbelt så många som i någon annan åldersgrupp, visar en ny rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

Feströkare

Samtidigt ökar användningen av snus bland de unga. 26 procent uppgav 2018 att de snusat någon gång den senaste månaden, jämfört med 19 procent tio år tidigare.

Annons

– Det som är speciellt är att det är många unga som är sporadiska rökare och snusare, alltså feströkare. Att andelen är så stor bland den yngsta åldersgruppen är förmodligen att den åldersgruppen festar mest, säger Martina Zetterqvist, utredare på CAN.

Bland befolkningen i stort svarar 16 procent att de snusat minst en gång den senaste månaden.

Färre röker

Sedan 2003 har andelen personer som röker varje dag halverats. Däremot har andelen feströkare varit nästan oförändrad under samma period.

– Det tyder på att de tidigare restriktionerna inte har påverkat feströkningen. Så det ska bli jätteintressant att se vad som sker efter det nya förbudet. Man kan tänka sig att det kommer att påverka feströkarna just på grund av förbudet på uteserveringar, säger Martina Zetterqvist.

Sedan 2005 har det varit förbjudet att röka i lokaler som serverar mat och dryck. Det nya förbudet som trädde i kraft den 1 juli i år innebär att det bland annat är förbjudet att röka på uteserveringar och idrottsanläggningar.

Rapporten bygger på mätningar som gjorts sedan 2003, varje år har det genomförts runt 18 000 telefonintervjuer med 17-84-åringar.

Nønne Schjærff Engelbrecht/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons