Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Riksdagen ber regeringen hejda vägmätarfusk

Trafik • Publicerad 12 juni 2019
Riksdagen uppmanar regeringen att snabbt vidta åtgärder mot att manipulering av vägmätare som gör att det inte går att vara säker på hur långt en begagnad bil har gått. Arkivbild.
Riksdagen uppmanar regeringen att snabbt vidta åtgärder mot att manipulering av vägmätare som gör att det inte går att vara säker på hur långt en begagnad bil har gått. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Riksdagen uppmanar regeringen att snabbt agera mot fusk med vägmätare i bilar och vill också se att trixande med mätare ska bli brottsligt.

Beslutet innebär att riksdagen sade ja till trafikutskottets förslag till tillkännagivande till regeringen om mätarställningen på bilar. Utskottet anser att manipulerade vägmätare är ett stort problem, enligt uppgifter från Transportstyrelsen kan det finnas upp till 20 000 bilar i Sverige vars mätare har manipulerats och därmed verkar ha rullat många färre mil än den verkliga körsträckan. Utskottet ser det som en stor brist att det i Sverige, till skillnad från flera andra EU-länder, inte är olagligt att trixa med mätaren.

Utskottet vill att mätarställningen ska anges i besiktningsprotokollet, även de som angivits vid tidigare besiktningar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons