Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Resan mot VM-medaljer börjar i Fukuoka

Åtta dagars läger i japanska Fukuoka ska ge Sarah Sjöström och de andra i simlandslaget toppform inför VM.
Men också värdefull erfarenhet inför OS.
Simning • Publicerad 2 juli 2019
Svenske förbundskaptenen Ulrika Sandmark.
Svenske förbundskaptenen Ulrika Sandmark.Foto: Rickard Nilsson/TT

På tisdagen tar SM i Malmö slut och nu går landslagssimmarna in i nästa fas.

Formtoppning inför VM i sydkoreanska Gwangju den 21-28 juli.

Annons

Om en vecka flyger Sjöström och hennes landslagskompisar till Fukuoka där de laddar tillsammans med norska laget.

VM står förstås i fokus, men även OS i Tokyo nästa sommar.

Hela OS-truppen

Inför OS kommer simlandslaget också att ladda i Fukuoka, staden med 2,5 miljoner invånare som ligger på Kyushu, den sydligaste ön i Japan, tillsammans med resten av den svenska OS-truppen.

– Det är SOK som valt Fukuoka som ställe där alla idrotter ska vara. Det kan ju finnas en styrka i det där man kan få energi av varandra och så har man supportpersoner där, säger Sandmark.

Hon har själv varit och rekat i Fukuoka och svenska idrottare OS-laddade där även inför Peking 2008. Både Sarah Sjöström, då 14 år gammal, och veteranen Simon Sjödin var med för elva år sedan.

– Vi bor på samma hotell som då, och det är fantastiskt bra, och det är samma pool som den gången också. Vi har minibussar och har skaffat internationellt körkort, men det känns lite läskigt att köra på vänster sida, säger Sandmark och skrattar.

"Våga vila"

Fokus inför VM är, förutom att toppa formen, att vänja sig vid värmen och den höga luftfuktigheten samt tidsomställningen.

Det blir åtta lägerdagar i Fukuoka innan den lilla svenska truppen på sju simmare flyger till Gwangju i Sydkorea den 18 juli.

Stjärnan Sarah Sjöström, som har sju VM-guld i långbana, om de viktiga bitarna i formtoppningen:

– Ju närmare mästerskapet man kommer desto mer racespecifik blir träningen. Mindre intensitet, färre meter och färre repetitioner på gymmet. Mer explosivitet och så där.

– Det gäller att våga vila och låta formen komma. Många tror att man kör mer och mer ju närmare man kommer, men så är det inte. Då är man sliten när VM börjar och svårt att få ut det maximala.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons