unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Amnesty: Över 100 dödade under Iranprotester

Över 100 människor har enligt Amnesty International dödats under de våldsamma protesterna i Iran.
På tisdagen rullade bepansrade fordon på Teherans gator och minst två bensinstationer sattes i brand i huvudstaden.
En väg som blockerats av demonstrerande under helgen. Arkivbild.
En väg som blockerats av demonstrerande under helgen. Arkivbild.
Foto: Majid Khahi/AP/TT
Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT

"Jag är förfärad över uppgifterna om över 100 döda i Iran. Ingenting kan rättfärdiga detta. Vi har idag framfört våra synpunkter till den iranske ambassadören i Stockholm", skriver utrikesminister Ann Linde (S) till TT via sin pressekreterare.

På måndagen uttryckte också FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Rupert Colville, via sin talesperson att han är "djupt bekymrad" över rapporterna om säkerhetsstyrkornas våld mot demonstranter.

"Vi uppmanar de iranska myndigheterna och säkerhetsstyrkorna att undvika att använda våld för att skingra fredliga sammankomster, och att begränsa våldsanvändningen å det yttersta i fall då en folksamling är våldsam", heter det i uttalandet.

Sedan protesterna inleddes och polisen sattes in mot demonstranterna har minst 106 civila dödats i 21 städer, enligt Amnesty som baserar siffrorna på videosekvenser som verifierats och vittnesmål från Iran.

"Förmodligen högre"

Enligt människorättsorganisationen är dödstalet förmodligen mycket högre.

"Videofilmer visar säkerhetsstyrkor använda skjutvapen, vattenkanoner och tårgas, för att skingra protester, och slå demonstranter med batong. Bilder på patronhylsor på marken efteråt, liksom det höga dödstalet, indikerar att skarp ammunition har använts", skriver Amnesty på sin hemsida.

I måndags uppgav myndighetsföreträdare för brittiska BBC att tolv människor dödats. Men de regimtrogna iranska medierna har endast angett ett fåtal dödsoffer.

Över 1 000 människor har enligt myndigheterna gripits.

Minst fyra personer ut säkerhetsstyrkorna har dödats enligt regimen. Tre personer ur säkerhetsstyrkorna dödades med knivar och machetes väster om huvudstaden Teheran sent i måndags, uppger Isna.

Bensinstationer i lågor

På tisdagen var situationen i Iran till stora delar oklar på grund av den kraftiga begränsningen av internet. Enligt det iranska rättsväsendet har protesterna avtagit. Men en av AFP:s journalister i Teheran har sett två bensinstationer som satts i brand och vittnar om att hundratals kravallpoliser, bepansrade fordon och en vattenkanon som satts in för att slå ned protester i huvudstaden.

Polisnärvaron gjorde det dock omöjligt att fotografera.

Protester har också rapporterats från staden Tabris och Shahr-e Qods, väster om Teheran, enligt statliga medier.

I måndags varnade det mäktiga revolutionsgardet – en gren av den iranska försvarsmakten – för "bestämda" åtgärder om de regeringskritiska protesterna inte upphör.

Protesterna utlöstes i fredags när regeringen utan förvarning höjde bensinpriserna kraftigt.

I över 40 städer har iranier sedan dess uttryckt ilska över dålig levnadsstandard, statlig korruption, politiskt förtryck och ökade klyftor mellan rika och fattiga. Över 100 bankkontor, en rad bensinstationer och nära 60 större affärslokaler har satts i brand eller plundrats under oroligheterna. Minst två militäranläggningar har förstörts och tiotals bussar satts i brand.